Godišnje se ilegalno ubije 25 miliona ptica

Svake godine se na Mediteranu ilegalno ubije 25 miliona ptica selica, upozorava u svom izveštaju organizacija Birdlife International.

Svijet 22.08.2015 | 13:40
Godišnje se ilegalno ubije 25 miliona ptica

Najviše ih strada u Egiptu - čak 5,7 miliona, zatim u Italiji, Grčkoj, Francuskoj i Hrvatskoj.

"Za razliku od zemalja kao što su Egipat, Sirija ili Liban, zemlje Evropske unije imaju zakone kojim se zabranjuje hvatanje ptica i mehanizme za njihovu primenu", navodi predstavnik Birdlife-a.

Famagusta (Amohostos) na istoku Kipra je već godinama "najsmrtonosnija zona" za price selice na Mediteranu.

"To je oblast u kojoj se price selice odmaraju nakon preleta mora. Njihova koncentracija olakšava posao lovokradica", navode u Birdlife-u, podsećajući da je lov na ptice na ostrvu zabranjen još 1974.

Ptice koje su najčešće plen lovokradica su crnoglava grmuša, prepelica i drozd pevac.

"Drastično su smanjene populacije 40 različitih vrsta ptica pevačica koje su nekada bile izuzetno brojne u Evropi. Mnoge vrste su gotovo nestale", ističe se u izveštaju Birdlife-a, navodeći da se ptice ubijaju iz puške, hvataju mrežama ili lepkom, a kasnije krišom serviraju kao specijaliteti u restoranima širom Mediterana.

Ali i bez lovokrađe, pticama život postaje sve teži.

"Veliki deo tih ptica suočava se sa izmenom staništa i klimatskim promenama. Pojedinim vrstama je sve teže da nađu mesto za reprodukciju", navode stručnjaci.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar