Riješena misterija Mona Lizinog osmjeha

Mona Liza je osvojila svet zahvaljujući svom zagonetnom izrazu lica, ali to nije jedini tajanstveni osmeh koji je stvorio Leonardo da Vinči.

Svijet 22.08.2015 | 07:50
Riješena misterija Mona Lizinog osmjeha

Naučnici su analizirali stariju sliku ovog renesansnog umetnika i otkrili kako je stvarao “neuhvatljivi osmeh”.
Reč je o “Lepoj princezi”, koju je Da Vinči naslikao pre nego što je, krajem 15. veka, stvorio “Mona Lizu”.

Stručnim mešanjem boja umetnik koristi periferni vid posmatrača kako bi stvorio utisak da usta menjaju oblik zavisno od ugla posmatranja.

Kada ih posmatramo neposredno, ivice su spuštene, ali kada skrenemo pogled da bismo analizirali druge detalje na slici, one kao da se podižu, stvarajući osmeh, vidljiv samo indirektno, na sličan način kao i Mona Lizin, pokazuje istraživanje Univerziteta “Šefild Halam” i “Sanderland”.

Takozvanu “sfumato” tehniku Leonardo je koristio dok je stvarao “Mona Lizu”, ali i “Lepu Princezu”.
I drugi umetnici su pokušavali da slikaju ovom tehnikom, ali niko nije bio toliko uspešan u tome kao Da Vinči.

“Budući da osmeh nestaje čim gledalac pokuša da ga ‘uhvati’, tu optičku varku smo nazvali “neuhvatljiv osmeh”, objašnjavaju Alesandro Soranco i Mišel Njuberi sa Univerziteta “Šefild Halam” u dokumentu, koji je objavljen u časopisu “Vision Research”.

Da bi proverili kako deluje Da Vinčijeva iluzija, naučnici su napravili test u kome su ljudi posmatrali portrete ili izdaleka ili su gledali njihove zamućene verije. Učesnici eksperimenta su se složili da i Mona Liza i Lepa princeza izdaleka deluju srećnije.

Naučnici su ispitanicima nakon toga prikazali verzije slika sa crnim pravougaonicima preko očiju ili usta naslikanih žena ili preko oba, kako bi utvrdili da li im se izraz menja samo zahvaljujući ustima.

“Imajući u vidu majstorsku umetnikovu tehniku i njeno kasnije korišćenje prilikom slikanja ‘Mona Lize’, sasvim je moguće da je dvojaki efekat bio nameran”, kaže Soranco.

Veruje se da je na slici “Lepa princeza” prikazana 13-godišnja Bjanka Sforca, ćerka milanskog vojvode Ludovika Sofrce, koja se udala za komandanta milanskih vojnih snaga. Međutim, umrla je samo nekoliko meseci posle venčanja, verovatno od posledica vanmaterične trudnoće, što doprinosi tužnom izrazu na njenom licu.

Soranco pretpostavlja da je Da Vinči prvi put isprobao ovu tehniku još 1483, dok je radio na slici “Bogorodica među stenama”.

“Nije teško poverovati da je Leonardo zavirio ispod površine i želeo da uhvati suptilno biće ove devojke, koristeći tehniku koju će usavršiti stvarajući ‘Mona Lizu’”, kaže Majkl Pikard sa Univerziteta Sanderlend i koautor studije istog tima iz 2013. godine.

Izvor: Revolucija.info

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

N..

22.08.2015 06:56

Kad god vidim Mona Lizu, osmjeh njn pridje mi blizu, osmjehom prica divne price, iz nje ce stalno ljubav da nice...

ODGOVORITE