U BiH se najlakše može “oprati” novac

Zemlje koje nemaju uređene sisteme, prije svega bezbjednosti, interesantne su onima koji se bave pranjem novca i finansiranjem terorizma i drugih nelegalnih aktivnosti, a BiH im je posebno interesantna zbog izuzetno neuređenog stanja.

Bosna i Hercegovina 21.08.2015 | 11:57
U BiH se najlakše može “oprati” novac

Rekao je ovo Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke, a povodom istraživanja Međunarodnog centra za povrat sredstava u vezi sa realnom mogućnosti pranja novca i mogućnosti finansiranja terorističkih grupa, u kojem je BiH najlošije rangirana u regionu i nalazi se na 82. mjestu, sa indeksom 5,64.

"Ovakvi kakvi smo sada, podložni smo da preko nas novac peru grupe iz čitavog svijeta, a ne samo naši državljani", kazao je Keserović.

Izvještajem su obuhvaćene 152 zemlje, a nakon BiH slijedi Albanija na 86. mjesto te Srbija na 101 mjestu. Mnogo bolje su plasirane bivše jugoslovenske republike, Hrvatska, koja je na 140. poziciji, i Slovenija 150, koja je čak ispred nekih mnogo većih i razvijenijih zemalja.

"Tako loša pozicija BiH potpuno je realna. Organizacije koje se time bave znaju da nemamo adekvatnu sposobnost da im se suprotstavimo, nemamo uređen sistem, prije svega bezbjednosti, nemamo nikakvu hijerarhisku odgovornost, nama da zapale Predsjedništvo, mi ne bismo znali ko je odgovoran i to i koriste", kazao je Keserović.

Kada je u pitanju pranje novca, on je rekao da se radi o iznosima koji mogu dostizati i milijarde maraka, koje su godinama unazad oprane.

Eldin Karić, direktor antikorupcijske mreže "Account", kazao je kako je BiH svoje mjesto visoko na jednoj takvoj ljestvici zaslužila najvećim dijelom zbog netransparentnosti vlada.

"Transparantnost vlasti nam je na veoma niskom nivou i to je u suštini problem i razlog zbog čega se nalazimo tu gdje smo. Godinama unazad mi i druge nevladine organizacije govorimo da kod nas javne nabavke nisu javne, nego tajne, 70 odsto istih se obavlja tajno, nemamo do kraja izgrađen sistem provjere pranja novca, nemamo zakonsku regulativu koja sankcioniše oblast korupcije, definisan oblik provjere porijekla imovine, što nema nigdje u svijetu", kazao je Karić.

Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH, istakao je da je takvo pozicioniranje došlo zbog ponašanja institucija.

"Mene to ne iznenađuje, jer mi smo u prethodne dvije godine nečinjenjem određenih naloga i smjernica koje su nama zadali, takozvani Manival, privukli na sebe pažnju toliko da su čak i raspravljali da nas stave i na crnu listu", istakao je Mišić.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

gost

21.08.2015 06:16

Da ja ih imam a iako su prljavi ja bi stavio u masinu za ves pa ih oprao. To samo rade ratni profiteri ne da ih peru oni ih cak umnozavaju. Kad neko spomene prosjecnu platu, a oni voze auta skuplja vise od 100 000 KM, kako samo ustedi?

ODGOVORITE
Name

zvijezda danica

21.08.2015 06:31

Nije tačno da nemamo sposobnost da im se suprotstavimo nego domaći bagrovi na vlasti ne žele da im se suprotstave. Pošto su uništili svu nauku, struku, proizvodnju...sada im trebaju tudje pare da bi ostali na vlasti. Najviše para je oprano kroz stambenu izgradnju u Banjaluci. Pljačka i razvaljivanje na sve strane.

ODGOVORITE
Name

salippp

21.08.2015 07:12

Da ja sa isto juce oprao 50 maraka,ostalo mi u dzepu, kad zenu nisam zadavio.

ODGOVORITE
Name

ПРИЗНАЈЕМ

21.08.2015 07:55

Духовито нема шта.

Name

hm

21.08.2015 09:55

Mi pravimo zajebanciju od svega, a mlate li nam pare ... mlate. Nasa nepismenost je osnov svih problema. Imate zakone na zapadu po kojima su svi budzeti transparentni i javni. Nas vuku za nos i trose nase pare kao da su njihove. I ne trazimo da nam bilo ko polaze racun, a kada dodju izbori prodamo se za sitne pare. Jednostavno smo takvi!

Name

Djuric

21.08.2015 08:47

Znao bih ja kako bih oprao da imam...

ODGOVORITE
Name

ВОЈВОДА

21.08.2015 08:56

Ама мени недостаје машина за прање, а пара имам Богу хвала.

Name

Malo preciznije

22.08.2015 08:01

Pojam pranje novca često se zloupotrebljava. Time se po pravilu nazivaju i klasične pljačke, državni reket i otimačine, prevare, pronevjere i zlouotrebe, hobotnice i slično. Da bi kao ublažili tu grubu riječ - pljačka. I samo pranje novca je teško krivično djelo, a odnosi se prije svega na prikrivanje porijekla novca, legalizacija nezakonito i kriminalom stečene imovine. Drugim riječima pretvaranje opljačkanog novca u kapital.

ODGOVORITE