Patrijarha začudilo skidanje ćiriličnih ploča

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je danas tokom posjete Hrvatskoj da ga čudi skidanje ploča na ćiriličnom pismu u Vukovaru, podsjetivši da u Beogradu stoje latinične table iako je ćirilica “dio srpskog identiteta”.

Region 19.08.2015 | 21:59
Patrijarha začudilo skidanje ćiriličnih ploča

Irinej je pred nekoliko stotina vjernika u manastiru Krka kod Kistanja predvodio liturgiju povodom 400. godišnjice srpske Bogoslovije, a poslije službe novinarima je rekao da su Srbi i Hrvati bratski narodi koji su se podijelili i nanijeli jedni drugima zlo koje se ne smije ponoviti.

“Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri nego oni”, rekao je patrijarh, dodajući kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nejdela koja su, kako je naveo, “poneki među Srbima činili”.

On je istakao da je srpski narod “bežeći od smrti doživeo tragične stvari”, a hrvatsku teritoriju napustio pod pritiskom, i pozvao sve Srbe koji su nekada živeli u Hrvatskoj da se vrate.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kogde

19.08.2015 20:10

I ovaj ko da je pao s kruske.

ODGOVORITE
Name

М. Микић

19.08.2015 22:32

Ваша "Светости" Хрвати нису Југословени и екуменисти попут Вас и великог дјела Православних Срба. Зато се незаконитом скидању ћириличних табли у Вуковару не треба чудити. То су учинили синови и кћери Ваше "сестринске" римокатоличке "цркве!" Где ће Вам душа ако је имате?

Name

hercegovac

19.08.2015 21:11

Ovaj se zalagao za nezavisno Kosovo,priznavanje NDH,povratak Srba u Bakirovu Mudzahiriju i u NDH i sad on kao zacudjen.Sad traze i da nam Vatikan kao pomogne!!!! U cije ime taj papista perverzni i korumpirani pregovara sa Vatikanom!!! Spremite Srbi oruzje to nikad na dobro nije izaslo.

ODGOVORITE
Name

Brod

20.08.2015 14:16

Nemoj se čuditi zovi drekavca komšiju i one svoje vladike što sjede sa Čovićem po Hercegovini i ispijaju na Srpskom stratištu Janu i KISELJAK da ti objasne novonastalu sitauciju.

ODGOVORITE