Hakeri objavili detalje o 33 miliona prevara

Hakeri su objavili lične podatke oko 33 miliona korisnika "stranice za preljubnike" AshleyMadison.com, javljaju portali posvećeni tehnologiji.

Svijet 19.08.2015 | 21:46
Hakeri objavili detalje o 33 miliona prevara

Avid Life Media (ALM), vlasnik stranice AshleyMadison.com, potvrdio je u julu da su hakeri probili bezbjednosne sisteme i da sarađuje s vlastima u pronalasku počinilaca koji su se domogli impozantne količine pikantnih podataka o oko 37 milona korisnika.

U firmi vjeruju da je haker imao pristup unutrašnjoj mreži.

Odgovornost za napad je preuzela hakerska grupa "Impact Team" koja je od vlasnika AshleyMadisona tražila da ugasi stranicu, prijeteći objavom podataka.

"Gašenje AM-a (Ashley Madison) i EM-a (Established Men) će vas koštati, no odbijanje da to učinite će koštati još više", poručili su hakeri.

Established Men je takođe stranica za pronalazak partnera u vlasništvu Avid Life Medije.

"Avid Life Media je propustio 'ugasiti' Ashley Madison i Established Men stranice", navodi saopštenje Impact Teama koje prenosi Wired.

"Mi smo objasnili prevaru, obmanu i glupost ALM-a i njegovih članova. Sad će svi vidjeti njihove podatke".

Hakeri su na takozvanom "tamnom webu" u utorak naveče objavili zapakovanu (sažetu) datoteku veličine 10 gigabajta u kojoj su korisnička imena, prava imena, adrese, detalji o kreditnim karticama i razmjeni 9,6 miliona elektronske pošte u periodu od sedam godina.

Ashley Madison je u relativno kratkom roku postao izuzetno popularan i prije napada se pripremao za inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica s ciljem da prikupi najmanje 200 miliona dolara investicija na londonskoj berzi, piše Reuters. Slogan stranice je "Život je kratak. Imajte aferu".

Prije tri mjeseca, sličan je napad zabilježila i popularna stranica Adult FriendFinder prilikom čega su kompromitovani podaci oko 64 milioa članova.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

20.08.2015 06:33

Sad se Milini i Zeljkicini razgovori izaci na vidjelo! Mozda saznamo kako su kupili papaka! hhahahha

ODGOVORITE
Name

irmo

20.08.2015 10:44

Znaćemo dje se i oni jebu

ODGOVORITE