Treba izbjegavati hotelske wi-fi mreže

Brojni putnici hotele nerjetko biraju i po dostupnosti Wi-Fi mreže, međutim TechRadar piše kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se po pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i nesigurne mreže.

Svijet 18.08.2015 | 18:33
Treba izbjegavati hotelske wi-fi mreže

Analitičari i bezbjednosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju mobilni ili laptop računari odrađuju s ostatkom svijeta.

Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posjećivati, ne postoji segmentacija, a javni i hotelski Wi-Fi ne koristi WPA.

Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite.

U Kaspersky Labu zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za sajberkriminalce. S tim rečenim, jasno je da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih – a sve zavisi od implementacije.

Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju prenosnici ili izolovane e-mail adrese i poruke, već potpuno preuzimanje online identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže.

Stručnjaci zato kao rješenje vide korišćenje VPN mreže, koja će enkriptovati promet. Svi koji se nalaze na putu treba da budu oprezni – i barem da provjere status firewalla, lozinki i nadograđenosti softvera.

Najsigurnija alternativa je korišćenje 3G/4G mreža preko mobilnih uređaja.

Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim Wi-Fi mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Najjeftinija rješenja nikako nisu najbolja.

Izvor: Tportal

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Guzovača

18.08.2015 21:08

Evo upravo tamburam po wi fi u apartmanu. Platio sam smještaj apartmanski, a ..be mi se za hakere. Odakle mi pare za 3 i 4 g. Zavrtilo mi se danas u glavi kad sam vidio cijene poziva,sms i 3 i 4 g.

ODGOVORITE