Gdje je film festival u Republici Srpskoj?

Filmska industrija u Republici Srpkoj gotovo ne postoji.

Republika Srpska 17.08.2015 | 21:14
Gdje je film festival u Republici Srpskoj?

Ono po čemu je poznato Sarajevo, Banjaluka sigurno nije. Film 32. decembar je jedini film za koji se može reći da pripada Republici Srpskoj. Istraživali smo Republika Srpska ne ulaže u ovu oblast.

Dok je bilo para – bilo je i filma. Banjaluka je davne 1971. godine imala prvi festival animiranog filma na prostru bivše Jugoslavije. 44 godine kasnije na razvoju filma i kulture malo je urađeno. 2008. godine u Banjaluci su održana tri filmska festivala. Vlada Republike Srpske je tada ''odriješila kesu''.

Kratkofil je podržala sa 195.000 a festival animiranog filma sa 75 hiljada maraka. Za prvi Internacionalni festival BLIFF koji je zamišljen kao najveća filmska manifestacija na prostorima Republike Srpske je izdvojila najviše. Nešto više od milion maraka. Uzalud jer od pompeznih najava da će BLIFF doprinijeti razvoju filmske industrije nije bilo ništa.

Kao što je Sarajevo Film Festival čiji je budžet ove godine preko milion evra. Danijel Simić, tvrdi, da u Srpskoj ne postoji kulturna politika.

Simić je i pisao o tzv. aferi BLIFF i megalomanskim planovima koji nikada nisu ostvareni ali jeste negdje potrošen novac. Gdje – nikada nije objelodanjeno ali i danas postoje brojne spekulacije.

"Vlast se ponašala kao jedan pijani loto milioner koji je trošio novac na sve projekte koji su mu u tom trenutku pali na pamet, bez ikakve strategije razvoja", konstatuje Simić.

Uprkos neuporedivo manjim sredstvima festival anmiranog filma i Kratkofil su se održali na filmskoj mapi. Za glumce su stvari jasne. Banjaluka vrlo je izvjesno nikada neće imati ono što ima Sarajevo.

Filmski TV režiseri sve vide kao uništavanje srpske kulture.

"Ovo je sve zatiranje srpske kulture i umjetnosti. Sve se svelo na nivo šatorske zabave i zborovanje", kaže Igor Tešić, filmski TV režiser. 

Vlada, odnosno, Ministarstvo kulture ove godine je raspisalo konkrus za film. Izdvojeno je 100 000 maraka za finansiranje više filmova. Poznavaoci ove oblasti kažu da to nije dovoljno za jedan dugometražni film a kamoli više njih.

Ništa se, tvrde, neće uskoro promjeniti jer su se svi dosadašnji ministri kulture, uglavnom, trudili da se ne mješaju mnogo u svoj posao.

Glumica, Radenka Ševa, govoreći o diplomatskim normama sigurna je da kada bi Vladimir Putin jednog dana posjetio Milorada Dodika, predsjednik Republike Srpske, pazeći na protokol, mora bi odvesti ruskog predsjednika u Narodno pozorište Republike Srpske.

Pitanje je samo šta bi tamo zatekao!

BN TV

 

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Max

17.08.2015 19:21

Pa valjda je SFF i srpski. Nije mi jasno zasto svaki narod u BiH mora imati svoje kad smo zajedno puno bogatiji a i pametniji. Pogledajte samo ovu kosarkasku mladost, neiskvareni momci! Niti Srbi treba da se odreknu Sarajeva niti drugi treba da se odreknu Banjaluke!

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

17.08.2015 20:39

SFF je nas zajednicki festival , smetalo kome ili ne !Prenio sa Frontala ! Glavni grad Republike Srpske nije Banja Luka. Nije ni Istočno Sarajevo, a ni Pale. Glavni grad Republike Srpske, zvanično, isti je kao i glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo. Član 9. Ustava Republike Srpske glasi „Glavni grad Republike je Sarajevo.“ Osim u Ustavu RS, ovu informaciju možete pročitati i na portalima www.esrpska.com i www.predsjednikrs.net, prenosi Frontal. U anketi Frontala provedenoj na portalu i Facebooku, tačan odgovor je dalo 24% učesnika ove ankete! Za Banjaluku se opredijelilo nešto ispod 40 %, Pale 25 % i Istočno Sarajevo 13 % anketiranih.

Name

Momo Vasojevic

17.08.2015 19:23

Filmska umjetnost na prostorim ex Yu je odavno u krizi. Sarajevski festival finansiraju strani sponzori a nasi režiseri ne mogu ocekivati novac za bilo kakve projekte.

ODGOVORITE
Name

Miki

17.08.2015 19:32

Imamo mi režisera Baju koji je napravio dugometražni film Titanik od RS

ODGOVORITE
Name

Logika

17.08.2015 20:14

Ahahhahahhahaha, e što me nasmija!

Name

srbin bl.

17.08.2015 19:34

O cemu pricate? Kakav film pa ljudi nemaju sta da jedu a vi bi film festiival. Gospodo nadjite sponzore organizujte,a ne sve traziti od Republike i vlasti koja Vam sta god uradila ne valja.

ODGOVORITE
Name

blm

18.08.2015 05:03

Bravo!!!

Name

Radan

17.08.2015 19:37

BL je mogla imati festival animiranog filma dok je bila u sastavu SFRJ i SR BiH. Ovako može imati samo festival kiselih krastavaca i kupusa.

ODGOVORITE
Name

Sava Simunovic

17.08.2015 19:41

Kultura to je selo izbacilo iz Banjaluke.

ODGOVORITE
Name

boss

17.08.2015 19:45

A imamo i jake glumce u p. materinu :( I ovi sto se kao skoluju sve sami antitalenti...

ODGOVORITE
Name

kritičar

17.08.2015 20:11

Iskreno rečeno Banjaluka ni u ranijim periodima nije mogla pohvaliti vrhunskim ostvarenjima u oblasti pozorišne umjetnosti ,muzike, književnosti,i slikarstva,a to pogotovo ne može sada.

ODGOVORITE
Name

Bee

17.08.2015 21:06

Paljanski Jahorina Film Festival, posvećen ekološkom filmu ove godine obara rekorde po broju prijavljenih filmova.

ODGOVORITE
Name

Baja i škrba

17.08.2015 21:10

Mi mislimo da Glavni Grad RS treba biti - "grad Laktaši " i onda treba napraviti " FILM FESTIVAL LAKTAŠI - LAKRDIJAŠI " i da mi budemo glavni glumci jer to svakako i jesmo i to u filmovima uživo . UKRADI I OSIROMAŠI SVOJ NAROD I ONDA BJEŽI I MONTE CARLO ili u najmanju ruku u Portorož pa "NAŠOM - R.S. JAHTOM " - SLUŽBENO u Monte Carlo .. E j.... te živote ..

ODGOVORITE
Name

Dragan-Doboj

17.08.2015 21:14

Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu. SFF finansiraju donacije a naši režiseri od tog novca nemaju ništa.Uvijek je neko po nečemu bio poseban,ne mogu svi imati sve.Ljepota je u različitosti.Banja Luka ima nešto što Sarajevo nema,i obrnuto.

ODGOVORITE
Name

žak

17.08.2015 21:26

Kultura nasa se svela na primitivizam.Ovdje svaka umjetnost umire.Zborovi su jedino preostali od istorije.

ODGOVORITE
Name

belaj

17.08.2015 21:28

Standard naroda sa solidnom ekonomijom motiviše sve u zemlji, jer su tu svi vidovi kulturnog života, dok na ovo loše životno stanje nema ništa značajno u zemlji.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

17.08.2015 22:11

Sami znate da ja BL samo administrativni centar a da je glavni grad Beograd i Podgorica. A st se tice kulture vi da imate desavanja u Sarajstanu kao u Trebinju od vas niko ne bi mogao ostati ziv.A o desavanjima u Srbiji i CG ne mozete ni da pricate a ne da se poredite.

ODGOVORITE
Name

pravednik

18.08.2015 09:19

Film festival u Bakincima,vazda fali nesto

ODGOVORITE