Analiza: Kako je Mari dobio Đokovića?

Kreg O’Šenesi, jedan od vodećih svetskih teniskih analitičara i trenera, kaže da je Endi Mari zahvaljujući agresivnoj igri pobedio Novaka Đokovića.

Tenis 18.08.2015 | 00:00
Analiza: Kako je Mari dobio Đokovića?

O’Šenesi je australijski stručnjak i svetski je lider bavljenju teniskom statistikom i video analizama mečeva, a radio je i kao trener.

U svom tekstu na zvaničnom ATP sajtu O’Šenesi navodi tri grupe razloga za trijumf Britanca.

1. Jači udarci s osnovne linije

Mari je do vođstva od 4:1 došao snažnim udarcima sa osnovne linije, naročito bekhend dijagonalama. Prosečna brzina Marijevih udaraca s osnovne linije tokom turnira bila je 103 km/h, a u prvih pet gemova ona je iznosila 111 km/h.

Đoković je u tom periodu iznova bio guran pozadi tom snagom i 23% svojih udaraca izveo je na oko dva metra iza osnovne linije, a u naredna četiri gema odatle je odigrao samo 9% udaraca. To je efekat koji je Mari želeo da postigne snagom i dubinom udaraca.

Pri rezultatu 4:2 u prvom setu Mari je osvojio 20 poena sa osnovne linije, a Srbin 10, uz pet bekhend vinera naspram Đokovićevih dva.

Prosečna dužina razmene u prva dva seta bila je samo pet udaraca, što je razlika kao noć i dan u poređenju sa prva dva seta iz finala Australijan opena – tada je u tom periodu bilo 57 ’relija’ sa deset i više udaraca. U Montrealu je takvih bilo samo 15, a tome je uzrok Marijeva promena taktike.

2. Plan B = mreža

Pošto je gubio razmene s osnovne linije, Srbina je kontrirao tako što je išao na mrežu mnogo češće nego što smo navikli. Iznenađujuće, u prvom setu je čak 25 puta išao napred i dobio je samo 12 poena.

Mari je uspešno odgurao najboljeg na svetu s osnovne linije. Đoković je na kraju dobio 56% izlazaka napred (27/48), a Mari je bio efikasniji sa 68% (21-31). Mari je koristio mrežu da završi poene, a Đoković više da izbegne paljbu s osnovne linije.

3. Agresivnost u trećem setu

Mari je prvu brejk loptu u prvom gemu trećeg seta spasao servis-vinerom po širini iz ’prednost’ strane. Mari je izgubio prvih osam poena u drugom setu i bila bi katastrofa da je rano zaostao u trećem.

Onda je jednostavno preuzeo kontrolu. U drugom gemu na djusu je briljantnim forhendom iz riterna stvorio prednost i krenuo napred posle udarca po sredini ne dajući Đokoviću ugao za pasing. Prilazak udarcem po sredini veoma je potcenjen, a lopta je završil u autu po širini jureći ugao koji u stvari ne postoji.

Na sledećem poenu Mari je udario karakterističnu bekhend dijagonalu i izašao na mrežu za lak volej i brejk. Nije čekao da cilj dođe do njega.

Gem na 3:1 u trećem setu bio je najvažniji za Marija, bilo je deset izjednačenja i trajao je skoro 18 minuta. Spasao je pet brejk lopti u tom gemu, četiri servis-vinerima i jednu bekhend volejom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

radnik i borac vrs

17.08.2015 23:07

Taj nema pojma DJokovicu je pasao ovaj poraz i on ga je ostvario evo zasto ostvario je dovoljno poena da uveca prednost na ljestvici prvoga tenisera svijeta a da je pobijedio iduce godine bi morao to da brani njegova ekipa zna sta radi i to je pametno tako ce jos dugo vladat svjetskim tronom. Marej nista spekttakularno bolje nije igro

ODGOVORITE