Oliver Ivanović nastavlja štrajk glađu

Oliver Ivanović, predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", deseti dan štajkuje glađu, uprkos savjetu ljekara da ga mora prekinuti jer su mu vitalne funkcije u organizmu znatno ugrožene.

Srbija 16.08.2015 | 19:55
Oliver Ivanović nastavlja štrajk glađu

Zamjenik predsjednika SDP-a Ksenija Božović rekla je Srni da su od ljekarskog konzilijuma zdravstvenog centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici obaviješteni da je Ivanoviću juče popodne uključena infuzija i da je primio dvije doze.

"Lekari nastoje da spreče dalekosežnije posledice po sveukupno zdravlje našeg predsednika, ali, nažalost, on odbija da se povinuje savetima lekara, pošto je čvrsto odlučio da štrajkom glađu istera pravdu pred sudskim većem Euleksa", kaže Božovićeva.

Ona navodi da je puštanje da se brani sa slobode jedini zahtjev Olivera Ivanovića, njegove porodice, prijatelja i rukovodstva države Srbije, čija je Vlada u dva navrata dala garancije da će Ivanović u svakom trenutku biti dostupan pravosudnim organima na Kosovu i Metohiji.

"Euleks nema mnogo vremena. Mora ponovo odlučivati o zahtevu Ivanovićeve odbrane da mu se dozvoli odbrana sa slobode", rekla je Božovićeva.

Ona je podsjetila da je Apelacioni sud poništio rješenje suda o produženju pritvora do 6 oktobra.

"Ostalo je na snazi rešenje o određivanju pritvora do 26. avgusta. Do tada sud mora doneti novo rešenje, nadamo se i uvereni smo da će tim rešenjem Oliveru Ivanoviću biti omogućeno da se brani sa slobode jer su stvoreni svi uslovi da se i u njegovom slučaju primene pravne norme koje su ustanovljene na Kosovu", rekla je Božovićeva.

Ivanović je u pritvoru od 27. januara prošle godine a optužen je za više krivičnih djela, uključujući i ratni zločin.

Do sada je saslušano 47 svjedoka, od kojih, kako tvrdi Ivanovićeva odbrana, nijedan nije potvrdio navode tužioca da je "počinio, naredio ili učestvovoao u ubistvu ili bilo kom drugom zločinu".

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milojko

16.08.2015 12:56

Izdrži Ivanoviću što više sa štrajkom.

ODGOVORITE