Hilari Kliton: Obama nije kriv za IS, već Buš

Kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton oštro je odgovorila na optužbe svog republikanskog rivala Džeba Buša da je politika aktuelnog predsjednika Baraka Obame u Iraku stvorila nesigurnost koja je dovela do uspona Islamske države.

Svijet 15.08.2015 | 20:20
Hilari Kliton: Obama nije kriv za IS, već Buš

Klintonova, koja je u Obaminoj administraciji obavljala funkciju državnog sekretara, uprla je prst u brata Džeba Buša, bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša, koji je 2003. pokrenuo invaziju na Irak i kasnije takođe potpisao sporazum o povlačenju američkih snaga iz te zemlje, prenio je Rojters.

"Smatram da je pomalo čudno što Džeb Buš preuzima rizik da brani postupke svog brata u Iraku. Ali kad već to radi, trebalo bi da predstavi čitavu situaciju. A čitava situacija, kao što znate, obuhvata i sporazum koji je Džordž Buš sklopio sa vladom iračkog premijera Nurija al-Malikija, prema kojem je kraj 2011. određen kao rok za povlačenje američkih snaga", izjavila je Hilari Klinton.

Džeb Buš, vodeći kandidat Republikanske stranke za nominaciju na izborima 2016. godine, izjavio je 12. avgusta da Hilari Klinton mora da dijeli krivicu zbog ekspanzije Islamske države.

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", Buš je naveo da će SAD možda morati da pošalju manji broj kopnenih trupa u Irak.

Buš je ocijenio da je Klinton kao državna sekretarka, zajedno sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, donijela lošu odluku o preranom povlačenju snaga iz Iraka koje su djelovale "herojski i briljantno" od 2007. godine.

"To preuranjeno povlačenje bilo je kobna greška koja je stvorila prazninu koju je popunila IS. Islamska država je rasla dok su se SAD povlačile i ignorisale prijetnju", kazao je Buš, ističući da je tadašnja državna sekretarka željela ulogu mirotvorca, ali da nije uspjela u svojoj misiji.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

15.08.2015 21:43

Al' nam ga zavaljujete do rebara, već 25 godina. Mi nemamo naftu, i ne možemo se oporaviti. Ni za 100 godina.

ODGOVORITE
Name

Ja i bn

15.08.2015 21:53

Sve ste vi razorili a Evropi sad stizu izbjeglice a vi sad glumite mirotvorce.Da je pravde pa sve ove jadne ljude na brodove i za Ameriku.

ODGOVORITE
Name

Beli

16.08.2015 08:55

Ti i tvoj muz ste krivi za nase probleme, za nestanak drzave, za rat i za zlocine. Ali ima boga vratice se to vama.

ODGOVORITE