Tražili 2.000 evra za lažne otmice!

Posle smrti Tomislava Salopeka, lažna ambasadorka zvala porodice radnika u inostranstvu i tvrdila da su oteti i da moraju da plate otkup. 

Svijet 15.08.2015 | 09:45
Tražili 2.000 evra za lažne otmice!

Tragična sudbina Tomislava Salopeka, kome su teroristi Islamske države (IS) u Egiptu odrubili glavu, rastužila je ceo region, ali je istovremeno inspirisala prevarante kako da zarade novac.

U proteklih nekoliko dana nepoznata žena pozvala je četiri osobe čiji najbliži rade u inostranstvu i, lažno se predstavljajući kao radnica hrvatske ambasade, rekla im je da su im najmiliji oteti ili bolesni i da hitno moraju da uplate određene novčane iznose, piše Slobodna Dalmacija.

Lažna ambasadorka zvala je sestru jednog pomorca, jer je znala da ne može s njim da kontaktira i rekla joj da su joj brata zarobili teroristi i da mora da plati nekoliko hiljada evra da bi ga teroristi oslobodili.

U drugim slučajevima je manje pominjala slučaj Tomislava Salopeka, pa je jednoj porodici javila da im je sin bolestan, da je u londonskoj bolnici i da moraju da uplate novac za njegovo lečenje i transport do Zagreba.

Tri pokušaja su bila neuspešna jer su porodice shvatile da je reč o prevari. Jedna 62-godišnja Zadranka uplatila joj je 2.000 evra preko Vestern juniona, jer joj je javila da joj je sin, koji živi u Londonu, uhapšen i da pošalje novac za kauciju. Tek kad joj se po uplati niko nije javio, ona je pozvala policiju.

Inače, egipatski mediji i juče su se bavili sudbinom Tomislava Salopeka, pa su objavili da su njegovi otmičari imali beduinski naglasak, a da su lica pokrivali palestinskim maramama. Dvojica istaknutih vođa Almujahed Alsenavi i Abu Muhamed el Ansari rekli su da imena Muslimanki čije su oslobađanje tražili namerno nisu izgovorili kako niko ne bi mogao da ispuni zahtev.


Za taoca smo tražili da nam isplate 30 miliona dolara. A razlog likvidacije nije bio politički, ubili smo ga zato što je bio ateista - rekle su vođe terorista.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ne volim nasilje

15.08.2015 08:30

Medjutim jedino otmice Arapa clanova porodica ce mozda zaustaviti ovo. Niko ne otima Arape- to i ako se desi je dio plemenskih sukoba.

ODGOVORITE
Name

Admin

15.08.2015 09:46

Pa kad se uplacuje na banku WU, mora se dati ime i prezime, ko hocece uzeti novac i ponijeti licnu kartu. Ova prica je za djecu i zaostale malo u glavi.

ODGOVORITE