Njemačka: Ne vraćamo migrante u Srbiju

Nemačka neće u Srbiju vraćati ljude sa Bliskog istoka i iz Afrike koji su preko teritorije Srbije uspeli da se domognu EU i potom zatražili azil u Nemačkoj.

Srbija 15.08.2015 | 07:50
Njemačka: Ne vraćamo migrante u Srbiju

To je izjavio Oliver Placer, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske.

Te ljude, u skladu sa Dablinskom regulativom, vraćamo isključivo u zemlje EU, poput Mađarske, Austrije ili Italije, u koje su oni prvo ušli i registrovali se kao tražioci azila, rekao je Placer za "Politiku".

Beogradski dnevnik navodi da, uprkos tome što Brisel ističe da podrška EU Srbiji ne uključuje planove za izgradnju bilo kakve vrste masovnih centara za migrante, Bavarska, kao jedna od nemačkih pokrajina najviše pogođenih talasom izbeglica, podržava ovakvu ideju.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Momira Stojanovića, predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, o tome da bi na teritoriji Srbije uskoro mogao da nikne centar za 400.000 azilanata, Placer kaže da Minhen podržava otvaranje takvih centara.

Mi podržavamo otvaranje takvih centara u Mađarskoj, Italiji, Grčkoj i u Srbiji. Smatramo da bi te ljude trebalo registrovati čim stupe na evropsko tlo, pre nego što dođu ovde, kaže Placer.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar