Stvari kojih ne bi bilo da nema GMO-a

Uglavnom su nam poznate negativne strane genetski modfikovanih organizama. Međutim, postoje li neke pozitivne?

Svijet 14.08.2015 | 17:25
Stvari kojih ne bi bilo da nema GMO-a

GMO kakvog danas poznajemo postoji tek nekoliko decenija, ali tokom tog vremena počeo je da se koristi u gotovo svim industrijama.

Današnje genetski modifikovane organizme možemo pronaći u svemu, od pamuka do gaziranih pića, a da ga nema ne bismo imali neke od svakodnevnih stvari:

Sve lubenice koje danas jedemo su proizvod pripitomljavanja i jednog od najranijih oblika modifikacije gena među usevima

Prve modifikacije, u najširem smislu termina GMO, odvijale su se na farmama. Naime, odabirom određenih osobina, kao što su veći plodovi, više semena i življe boje, poljoprivrednici su probirali gene za određene useve. Tako je i današnja lubenica puno drugačije od one iz 17. veka.

Pre trista godina, seljaci i naučnici su počeli unakrsno da uzgajaju nove vrste biljaka pomoću dve 'roditeljske biljke' koje inače ne bi došle u dodir u prirodi. Tako smo dobili krompire i mnoge različite vrste bobičastog voća.

Kukuruz je pripitomljen pre stotinu godina, ali ono što jedemo danas je dodatno izmenjeno s genima živih organizama koji nisu iz biljnog sveta

Kukuruz, najčešće uzgajan usev u SAD, modifikuje se na dva načina: ili dodavanjem gena iz Bacillus thuringiensis bakterije, kako bi se odbili brojni insekti koji su ljubitelji kukuruza, ili genima iz Agrobacteriuma, čime postaje otporan na sredstvo za uništavanje korova - RoundUp.

A današnji kukuruz koristi se proizvodnji svega; od kukuruznog sirupa koji se nalazi u gaziranim pićima do većine slatkiša, pri čemu je čak 92 odsto celokupnog useva genetski modifikovano.

Devedesetih godina prošlog veka papaja bi iščezla s Havaja da nije bilo GMO-a

Useve papaje na Havajima pre 20 godina napao je virus kog su prenosili insekti. Kako bi rešili taj problem, naučnici su u DNK papaje dodali bezopasan gen zahvaljujući kojem je voće dobilo imunitet na navedeni virus, a do danas je oko 77 odsto svih papaja s Havaja prozvedeno genetskim inženjeringom.

Soja je genetski modifikovana otprilike u isto vreme kad i kukuruz i druge žitarice, kako bi se oduprele herbicidima poput RoundUpa

Soja kao da je ovih dana posvuda, i nemoguće ju je izbeći. Neko vreme se stavljala na pijedestal zbog svojih dobrobiti, no onda je otkriveno da je većina (čak 94 odsto) američke soje proizvedeno uz pomoć GMO-a, što je mnoge 'spustilo na zemlju' i nateralo da preispitaju njen značaj.

GMO pamuk počeo je da se se koristiti u isto vreme kad je modifikovana soja i kukuruz, ali on ne dobija ni blizu istu količinu pažnje.

GMO se ne nalazi samo u hrani koju jedemo, on je i u biljkama koje nosimo na sebi. Naime neke su biljke pamuka genetski modifikovane kako posebna vrsta crva (ljubitelja ove biljke) ne bi uništila useve, dok je s drugima učinjeno isto kako bi bile otporne na sredstva za uništavanje korova.

Zanimljivo je da je čak oko 94 odsto američkog pamuka genetski modifikovano, piše Biznis insajder.

Od 2005. godine u Americi je dozvoljena genetski modifikovana šećerna repa

Većina šećera kog konzumiramo dolazi iz jednog od ova dva izvora: šećerne trske ili šećerne repe, a potonja je 'uređena' tako da bude otporna na RoundUp, čiji je glavni sastojak koji ubija korov - glifosat.

Oko 95 odsto američkih useva šećerne repe nastalo je kao rezultat GMO-a od 2010. godine, što čini oko 52 odsto svog šećera proizvedenog u Americi.

(Express.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar