Nova teorija o padu malezijskog aviona

Malezijska državna agencija Bernama objavila je novu teoriju o kraju leta aviona "Malezija erlajnza", nestalog prošle godine, po kojoj je on postepeno "klizio" naniže, meko se spustivši na vode Indijskog okeana.

Svijet 14.08.2015 | 09:30
Nova teorija o padu malezijskog aviona

Prema ovoj teoriji, moguće je da su jedan ili više od 239 ljudi, koji su bili u "boingu 777" na letu MH-370 između Kuala Lumpura i Šangaja, bili živi kada je letelica zaronila u okean nakon više od sedam časova leta van kursa, prenosi Sandej morning herald.

Bernama citira stručnjaka za satelite Zaima Redu Abdula Rahmana, koji iznosi mišljenje da je avion "neko vreme plutao na površini okeana pre nego što je u jednom komadu" nestao u dubini.

Mnogi stručnjaci su spekulisali da je avion "nosom" zaronio u okean pri velikoj brzini nakon što mu je nestalo goriva, prenosi Tanjug.

Zaim Reda, koji je pomogao britanskoj satelitskoj kompaniji "Inmarsat" da analizira podatke ubrzo nakon što je avion nestao pre sedamnaest meseci, međutim, ističe da njegovu teoriju potkrepljuje i stanje dela krila aviona "Malezija erlajnza", koje je krajem jula izbačeno na obale francuskog ostrva Reinion.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

diplomirani inženjer

14.08.2015 07:37

Kako je taj komad krila, koji je veliki i težak metalni predmet, odjednom postao lakši od vode i, od ko zna kud, doplivao do te obale?

ODGOVORITE
Name

dipl.ing

14.08.2015 09:09

Inzenjeru,zbog konstrukcije krila. I tanker je veliki i tezak pa pliva.

Name

diplomirani inženjer

14.08.2015 12:42

Tijelo uronjeno u vodu postaje lakše za onoliko koliko je teška zapremina vode koju to tijelo istisne kad se uroni u tu vodu. Zato se brodovi mogu praviti od čeličnog lima ali oblika koji će istisnuti daleko više vode nego je težak lim od kojeg se brod pravi a i teret koji nosi. A ovaj komad aluminijuma nije oblika lonca ili tepsije odnosno čamca. U tom krilu ima šupljine ali je u tu šupljinu ušla voda tako da taj komad krila ne postaje mnogo lakši nego samo malo lakši tako da ukupna masa vode koja je istisnuta tim krilom je ustvari malena u odnosu na masu aluminijumske legure od koje je bilo napravljleno to krilo. Specifična težina aluminijuma je daleko veća od specifične težine vode koja je 9.80999999999996 N/m3. Mala je vjerovatnoća da taj dio krila koji je bio rezervoar za gorivo nije uopšte oštećen prilikom loma pa je u tom komadu krila i dalje kerozin ili čak vazduh koji je zamijenio kerozin kad su ga mlazni motori potrošili dok je taj avio navodno besciljno letio iznad indijskog okeana ili ko zna gdje. Kad bi more ovako izbacivalo sve iz dubine na površinu i dotjerivalo stvari do obale onda bi i svi brodovi a posebno drveni od strane okeana bili isporučivani u pličak pa se ne bi organizovale kojekakve ekspedicije da se olupine izvlače sa dna okeana. Malo mi je ovo sve sumnjivo.