Ambasador Poljske posjetio Srbac

Ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Andrej Kravčuk sa delegacijom poljskog vojnog kontingenta iz sastava EUFOR-a, danas je posjetio partizansko spomen-groblje u Srpcu, gdje su u grobnici sahranjena i 22 borca Poljskog dobrovoljnog  bataljona.

Republika Srpska 13.08.2015 | 17:15
Ambasador Poljske posjetio Srbac

Kravčuk je povodom 15. avgusta – Dana Vojske Republike Poljske odao poštu i položio cvijeće.

U partizanskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu borilo se oko 800 dobrovoljaca iz redova Poljaka koji su živjeli na području opštine Srbac gotovo pola vijeka, naglasio je ambasador Kravčuk.

Riječ je o pretcima Poljaka koji su 1946. iseljeni u Poljsku, ali je ostao ponos na njih i stalna veza sa nekadašnjim zavičajem.

Uspomene na to vrijeme posebno se njeguju u Boloslavecu i Novogrodjecu, odakle svake godine potomci posjćuju groblja predaka i mjesta njihovog ranijeg življenja na području opštine Srbac.

Raduje nas da je ideja o izgradnji kapele na poljskom groblju u Novom Martincu naišla na razumjevanja, a vjerujem da će se ostvariti i želja da se sva nekadašnja mjesta u kojima su živjeli Poljaci, povežu putnim komunikacijama kako bi se mogla lakše posjetiti – kazao je ambasador Kravčuk.

Saradnju i prijateljske odnose već nekoliko godina održavaju rukovodstva opština Srbac, Novogrodjec i Boloslavec, a ona je posebno izražena na turističkom i kulturnom planu. Prema riječima načelnika opštine Srbac Drage Ćirića, koji je za poljskog ambasadora i delegaciju poljskog kontingenta  EUFOR-a priredio prijem, saradnja će se proširiti i na privredu.

“Sa ambasadorom Poljske kontaktiram dvije godine i svaki susret daje rezultate i od koristi je za oba naroda - oni da ne zaborave svoje korijene, a mi ovdje da imamo što više Poljaka u gostima koji će doprinjeti razvoju turizma u našem kraju, što već daje rezultat”, kaže načelnik Drago Ćirić.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar