Siriza pred raskolom zbog paketa pomoći

Vladajuća grčka stranka Siriza našla se danas pred formalnom podjelom nekoliko časova prije glasanja o novom programu uzimanja finansijske pomoći od međunarodnih kreditora.

Svijet 13.08.2015 | 13:55
Siriza pred raskolom zbog paketa pomoći

Pojedini poslanici iz Sirize najavili su da će glasati protiv predloženog zakona, koji bi trebalo da osigura ostanak zemlje u evrozoni.

Očekuje se da će poslanici glasati sutra u ranim jutarnjim časovima, a pobuna u vladajućoj stranci mogla bi da navede premijera Aleksisa Ciprasa da raspiše prijevremene izbore za septembar.

Vođa Sirizinih poslanika koji se ne slažu Ciprasom, bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis, napravio je korak ka udaljavanju od vladajuće ljevičarske koalicije koja je došla na vlast pobjedom na izborima u januaru.

Borba protiv novog programa pomoći počinje danas mobilisanjem ljudi u svim dijelovima zemlje, navodi se u saopštenju koje su Lafazanis i još 11 poslanika iz vladajuće stranke postavili na ljevičarski veb sajt "Iskra".

U saopštenju se poziva na osnivanje "ujedinjenog pokreta koji će opravdati želju naroda za demokratijom i socijalnom pravdom", ali se ne govori direktno o osnivanju nove stranke ili odvajanju od Sirize.

Očekuje se da će grčki parlament usvojiti novi program saradnje sa kreditorima, pošto su opozicine stranke obećale da će podržati Vladu, da se Grčka ne bi vratila u finansijski haos.

Protiv Ciprasa se pobunila čevrtina od 149 poslanika iz redova Sirize od kada je Vlada prošlog mjeseca postigla dogovor sa kreditorima o novom paketu novčane pomoći, koji će biti praćen provođenjem reformi.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bonus

13.08.2015 13:13

Cipras je potpuno okrenuo list. Rekao da neće nove kredite pod neprihvatljivim uslovima a onda sve ispotpisivao.

ODGOVORITE