EU godišnje baci 22 miliona tona jestive hrane

U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjači Velika Britanija, pokazala je studija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji.

Zdravlje 13.08.2015 | 14:30
EU godišnje baci 22 miliona tona jestive hrane

U Velikoj Britaniji se dnevno baci hrane u težini konzerve pasulja po stanovniku, dok se hrana najmanje baca u Rumuniji gde bačena količina odgovara težini jabuke po osobi dnevno, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Environmental Research Letters.

Istraživanje koje je sproveo Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije, obuhvatilo je šest od 28 članica EU - Holandiju, Dansku, Finsku, Nemačku i Rumuniju, u periodu 1996-2005, piše danas portal Euraktiv Srbija.

Istraživač JRC-a Dejvi Venam rekao je da u EU može da se iskoristi 80 odsto bačene hrane.

„To ne samo da će uštedeti dosta novca potrošačima, već i lokalnim vlastima koje moraju da plaćaju sakupljanje i tretman otpada. Pritom, to će uštetedi velike količine vode i sprečiti ispuštanje reaktivnog azota, ali i sačuvati prirodne resurse, poput fosfora, zemljišta i energije“, dodao je on.

U EU se po stanovniku godišnje ukupno baca između 55 i 190 kilograma hrane, a u proseku 123 kilograma, što je oko 16 odsto ukupne hrane koja dođe do potrošača, utvrđeno je istraživanjem.

Ukupno 97 kilograma bačene hrane po stanovniku godišnje može se spasiti. To se odnosi na jestivi deo koji nije konzumiran, dok ostaci poput kostiju, ljuski od jaja ili kora od voća i povrća spadaju u deo čije se bacanje ne može izbeći.

Procenjuje se da se godišnje po stanovniku baci između 45 i 153 kilograma hrane koja se može konzumirati.

Pritom, ako se od 45 kilograma minimalna količina koja otprilike odgovara jednoj jabuci dnevno, pomnoži sa brojem stanovnika EU, dobija oko 22 miliona tona bačene i dalje jestive hrane godišnje.

Maksimalna godišnja količina od 153 kilograma po stanovniku odgovara količini od 420 grama dnevno što je težina manje vekne hleba, a kada se to pomnoži sa brojem stanovnika dobija se 75 miliona tona godišnje.

Ljudi najčešće bacaju voće, povrće i cerealije zbog kratkog veka trajanja, ali je meso to koje sadrži najveće količine azota i vode.

„U proizvodnji mesa više se troše resursi tako da i mala sačuvana količina bačene hrane može imati veliki efekat u očuvanju resursa“, kaže Venam.

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

belaj

13.08.2015 12:38

Neka dopreme tu hranu nama i da je oni dijele građanima BiH, inače da je daju ovima da je oni dijele oni bi to skupo unovčili za sebe.

ODGOVORITE