12 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Dvanaest godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći, na Kosovu i Metohiji, navršava se danas, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

Srbija 13.08.2015 | 07:28
12 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović prisustvovaće u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastosu Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), koji su ubijeni kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu koja su se kupala na Bistrici.

Parastos u crkvi će služiti lokalni sveštenik uz prisustvo episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, najavila je Kancelarija za KIM.

Jović i vladika Teodosije će obići grobove ubijenih dečaka i spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju, kao i deci stradaloj na Bistrici, koji se nalazi u centru Goraždevca, dodaje se u saopštenju.

Pomenu će prisustvovati zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, kao i predstavnici Liste "Srpska".

Ubice dečaka, i pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika UNMIK-a da će, kako su rekli, prevrnuti svaki kamen da ih nađu, nisu poznate, a za zločin nad nedužnom decom ni posle 12 godina niko nije odgovarao.

Tužilac Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova zatvorio je 2010. ovaj slučaj jer, kako je tada saopšteno iz Euleksa, istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih, ali će ga ponovo otvoriti ukoliko se pojave nove informacije.

Pre 12 godina dok su se kupali u reci Bistrici ranjeni su Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Ðorde Ugrenović (20).

UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz "kalašnjikova" na pedesetak dece i mladih Srba iz Goraždevca.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i 100 kuća, bez konkretnih rezultata.

Ubistvo dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog dogadaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubistvo na reci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. i dolaska međunarodne misije na Kosovu.

Vinovnici su ostali van domašaja pravde kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

U Goraždevcu danas živi manje od 1.000 Srba u potpunom albanskom okruženju.

Komentari / 0

Ostavite komentar