Analiza: Barsina noć za pamćenje – najtrofejnija u istoriji!!!

Fudbaleri Barselone osvojili su i četvrti trofej u 2015. godini, pošto su u Tbilisiju pobedili Sevilju u dramatičnom finalu.

Fudbal 13.08.2015 | 00:00
Analiza: Barsina noć za pamćenje – najtrofejnija u istoriji!!!

Barselona je trijumfovala rezultatom 5:4 posle produžetaka, a heroj je ponovo bio Pedro Rodriges koji je verovatno odigrao poslednji meč u tom klubu.

Pedro je postigao pobedonosni gol u 115. minutu posle slobodnjaka Lionela Mesija, a prethodno su izabranici Luisa Enrikea za pola sata izgubili prednost od ogromnih 4:1.

Reprezentativni napadač je i 2009. godine u produžecima jedini zatresao mrežu Šahtjora iz Donjecka.

Katalonci su osvojili peti trofej u 2015. godini, a ovo im je i peta titula u Superkupu Evrope. Španci dominiraju u ovom takmičenju u 21. veku, od 15 Superkupova osvojili su devet, uključujući i ovaj.

Oni su tako postali klub sa najviše međunarodnih trofeja u istoriji fudbala.

Pored spomenutih, mnogo rekorda je večeras oboreno na stadionu Boris Paičadis Erovnuli:

- Utakmica UEFA Superkupa sa najviše golova – 9.

- Više od 70 godina na meču Barselone i Sevilje nije bilo više od 8 golova.

- Katalonci su postavili svetski rekord osvojivši 21. međunarodni trofej čime su se na večnoj listi osamili, preskočivši Real Madrid, Milan i Al-Ahli.

- Pedro je postao jedini igrač u istoriji fudbala koji je u dva evropska finala postigao po gol u produžecima.

- Luis Enrike je postao peti čovek koji je osvojio Superkup Evrope kao igrač i kao trener. Pored njega to su još uspeli Johan Krojf, Karlo Ančeloti, Pep Gvardiola i Dijego Simeone.

- Lionel Mesi i Andres Inijesta osvojili su svoj 25. trofej sa Barselonom i izjednačili se sa legendarnim Ćavijem.

- Inijesta je izjednačen sa bivšim saigračem na vrhu liste najtrofejnijih igrača iz Španije. Mesi je 26. postao najtrofeniji igrač Argentine ikada jer je prestigao Alfreda di Stefana koji ima jedan manje.

- Mesi je postigao prve golove u Gruziji, pa je tako postao strelac i u 30. različitoj državi u karijeri.

- Argentinac je prvi put u životu u kojem je odigrao 586 utakmica postigao dva gola iz slobodnih udaraca.

- Dani Alveš se zlatnim slovima upisao u istoriju fudbala – izjednačio se sa Paolom Maldinijem i Arje Hanom kao najtrofejniji fudbaler ikada sa 9 evropskih trofeja (tri Lige šampiona, dva Kupa UEFA i četiri UEFA Superkupa).

- Brazilac je već dugo najtrofejiniji defanzivac, a sada je osvojio 28. pehar u karijeri i ima četiri više od Maldinija i Đerara Pikea, koji se priključio na deobi druge pozicije.

Komentari / 0

Ostavite komentar