Crnogorci su Srbi samo dok studiraju

Zabluda je da ovde besplatno studiraju Crnogorci, već je reč o pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Crne Gore, priča student iz Crne Gore.

Srbija 12.08.2015 | 12:05
Crnogorci su Srbi samo dok studiraju

Peticija akademaca kojom se traži da Crnogorci u Srbiji studiraju pod istim uslovima kao i strani državljani razbesnela je mlade Ðetiće.

Međutim, to ih neće sprečiti da se i dalje izjašnjavaju kao Srbi samo da bi ovde studirali za džabe. Tako bar tvrde uvređeni studenti iz Crne Gore, koji nisu hteli da govore pod imenom i prezimenom.

Podsećanja radi, na sajtu peticije24. com objavljena je peticija kojom se traži da se ukinu povlastice za studente iz susedne države i da za njih u Srbiji počnu da važe ista pravila kao i za druge strane državljane.

Krivo mi je zbog te peticije. Zabluda je da ovde besplatno studiraju Crnogorci, već je reč o pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Crne Gore. Pored toga što su omalovažavani u Crnoj Gori, sad treba da trpe pritiske i u matičnoj zemlji - priča student iz Crne Gore koji studira na FPN u Beogradu.

Da bi konkurisali za studije na budžetu i za smeštaj u studentskim domovima u Srbiji, studenti iz Crne Gore samo treba da se izjasne da su pripadnici srpske nacionalne manjine. Međutim, za to ne prilažu nikakav dokaz, već na fakultetu popunjavaju formular u kom tvrde da su Srbi.

Verovali ili ne, ima i onih koji neće to da potpišu i oni plaćaju školarinu isto kao stranci. S druge strane, moguće je da ima i zloupotreba, to jest onih koji tvrde da su Srbi samo da bi stekli pravo na besplatno studiranje, ali ja ne verujem da je njihov broj veliki - kaže prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Лија

12.08.2015 10:08

Не завађајте омладину. До јуче браћа а сада би неко да нас завађа. Проћиће и Милово.

ODGOVORITE
Name

BK

12.08.2015 10:25

Za Srbijance nisu Srbi ni oni iz Bosne, ni sa Kosova, ni iz CG, a RSK da i ne spominjem. Toliko o "matici". Mozda bi bilo bolje da ulogu matice preuzme RS i Banjaluka.

ODGOVORITE
Name

posmatrac

12.08.2015 11:12

Sve Crnogorce protjerati iz svih srpskih sredina. Sve sam olos, kriminalac. Jednom rijecju, fukara. Kineski zid oko Crne Gore.

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

12.08.2015 22:57

Slazem se ... Od prve do poslednje

Name

Md

12.08.2015 18:09

Pa i Crnogorci su Srbi osim siptara i muslimana mada su oni vecinsko stanovnistvo

ODGOVORITE