Tajvan na udaru tajfuna koji ruši sve

Tajfun "Sudelor" pogodio je danas Tajvan, rušeći drveće, dalekovode i semafore, a najmanje četiri osobe su stradele i desetine je povrijeđno.

Svijet 08.08.2015 | 15:42
Tajvan na udaru tajfuna koji ruši sve

 

Tajfun je do obala Tajvana došao rano jutros, a očekuje se da će se do večeras približiti Tajlandskom moreuzu i kopnenom dijelu Kine.

Snažni udari vjetra, praćeni obilnom padavinama ostavili su bez struje gotovo dva miliona domaćinstava, javila je Centralna novinska agencija, prenosi AP.

Osmogodišnja djevojčica i njena majka su stradale na istočnoj obali, dok se njena sestra bliznakinja vodi kao nestala. U nevremenu je stradao i jedan vatrogasac, kada ga je udario pijani vozač dok je s kolegom, koji je povrijeđen, pokušavao da skloni oboreno drvo.

Povrijeđeno je ukupno 27 ljudi.

Oluja se kreće brzinom od 19 kilometara na sat, s udarima vjetra do 162 kilometara na sat, saopštila je tajvanska meteorološka služba. Za planinska područja je izdato upozorenje na klizišta, a za niže predjele na poplave.

Vlasti u provinciji Fuđian u jugoistočnom dijelu Kine naredile su evakuaciju oko 158.000 ljudi, javila je Sinhua.

Svim ribarskim brodovima je naređeno da se vrate u luke, a iste mjere su preuzele vlasti i u susjednoj provinciji Guangdong.

Pomorska policija je u petak popodne spasila 55 studenata i profestora koji su bili zarobljeni na malom ostrvu, gdje su bili na ljetnom kampu, pošto su zbog jakog vjetra zaustavljeni trajekti.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar