Ako ne znate prepišite kako se suzbija suša

U Republici Srpskoj navodnjava se samo jedan odsto zasijanih površina, upozoravaju stručnjaci i dodaju da je to nedopustivo u zemlji isprepletanoj većim rijekama kao što su Sava, Bosna, Vrbas, Ukrina, ali i brojnim rječicama i potocima, što nije adekvatno iskorišćeno

Bosna i Hercegovina 07.08.2015 | 19:27
Ako ne znate prepišite kako se suzbija suša

Stoga ne čudi da je i ova sušna godina već napravila ogromnu štetu na poljoprivrednim usjevima, te će prinosi ove jeseni, procjenjuju poljoprivrednici, biti manji za oko 50 odsto!

U posljednjih nekoliko godina u više navrata govoreno je o različitim projektima za navodnjavanje, kreditima domaćih i međunarodnih finansijskih institucija vrijednim desetine miliona maraka, ali nijedan od njih nije do kraja realizovan.

Takođe, pored resornog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje se bavi ovom problematikom, u RS postoji još i javna ustanova "Vode Srpske", te još dvije stručne agencije, za riječni sliv Save i Trebišnjice, ali poljoprivrednici tvrde da od njih do sada nisu imali mnogo vajde.

"Mani" sistemi

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, istakao je da su prije nekoliko godina napravljeni dogovori sa izraelskim firmama, te kasnije uzet i kredit od Svjetske banke za sistem navodnjavanja u RS, ali da ništa od toga nije realizovano do kraja.

- Mi navodnjavamo nešto manje od jedan odsto teritorije, odnosno zasađenih površina. To nije ništa. Iako u RS ima većih rijeka kao što su Bosna, Vrbas i Ukrina, mi nemamo dovoljno vode na mjestima gdje bi bilo moguće i poželjno navodnjavati. Kada bismo kraj ovih rijeka stavili desetak velikih sistema za navodnjavanje, one bi presušile. Ono što nam može pomoći jeste da napravimo manje sisteme u svakoj uvali, pokraj potoka, manjih rijeka, gdje bi bile formirane brane i višenamjenske akumulacije, a voda čuvana za navodnjavanje. To zahtijeva ozbiljan pristup, ali bi problemi u sušnim godinama bili trajno riješeni - kazao je Usorac.

On je istakao primjer Izraela i Češke, koji su upravo na principu "kap po kap" razvili svoje sisteme.

- Dakle, vodu treba zaustaviti i čuvati gdje god je to moguće. Česi su to najbolje primijenili i treba otići vidjeti to i primijeniti kod nas. Bio sam tamo i oduševio se kako su oni razvili i primijenili taj sistem - istakao je Usorac.

Na odsjeku za hidrotehniku na Banjalučkom univerzitetu takođe izdvajaju primjere ove dvije zemlje.

- Izrael sa samo pet litara kiše po kvadratnom metru godišnje podmiruje dvije trećine potreba za hranom. Svu hranu proizvodi uz pomoć sistema za navodnjavanje. Stručnjaci njihovih državnih firmi, koje su razvile sistem navodnjavanja u pustinji, bili su ovdje prije dvije, tri godine, obišli žitnice u Lijevču polju i Posavini, te ponudili projekat za ovo područje - naveli su.

Vremenske nepogode

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić, takođe je upozorio da suša u Srpskoj ostavlja velike negativne posljedice na poljoprivredu. On je podsjetio da je zemlja suočena s vremenskim nepogodama i da već dva mjeseca gotovo da nema kiše, a temperatura je visoka.

Takođe, u maju i junu je bilo više padavina, ali je evidentirano 40 noći sa temperaturama sedam do osam stepeni Celzijusa, što je bilo hladno za usjeve, pogotovo za kukuruz, koji je zbog temperaturnih šokova ostao nizak.

- Proizvodnja se održava tamo gdje postoje sistemi za navodnjavanje, plastenička i druga zatvorena proizvodnja, kao i tamo gdje su usjevi duboko zasijani. Na otvorenom polju, bez navodnjavanja i gdje su zemljišta plića, dio usjeva je stradao - dodao je Mirjanić.

Zaduženje kod Svjetske banke

Svjetska banka je još u maju 2012. godine odobrila BiH kredit od 40 miliona dolara za projekat unapređenja sistema navodnjavanja, od čega oko 20,5 miliona dolara za RS. Stručnjaci Svjetske banke tada su ocijenili da se "uprkos plodnom zemljištu i mogućnosti za ostvarivanje visokih prinosa, nedostatak objekata za navodnjavanje negativno odražava na produktivnost".

Narodna skupština RS prihvatila je zaduženje u novembru iste godine, ali juče nismo uspjeli da dobijemo potvrdu iz resornog ministarstva koliko je novca do sada uloženo i šta je konkretno napravljeno.

(Press)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Momo Vidović

07.08.2015 19:22

Poštovana gospodo, kako nemamo strategiju u društvu,tako nemamo straegiju u poljoprivredi,tj. komentarišemo sušu u sušnim godinama, a imamo komentare za poplave u poplavnim godinama. Poticaje dajemo za kupovinu zemljišta,slijedeće godine dajemo poticaje za kalcifikaciju,slijedeće godine poticaji za voćarstvo,a svake godine poticaji za mlijeko,kao da se poljoprivreda RS zasniva samo na mlijeku itd. Rezultat podsticajne politike u poljoprivredi u poslednjih 20 godina je: imamo 49% BiH-imamo stanovnika u RS kao pola Beograda. a uvozimo hranu. Bilo bi dobro, da bilo koja Vlada RS,ova ili neka druga,formira SAVJET EKPSERATA AGRONOMA (minimimum 30 god,radnog iskustva u struci (nestranački savjet)koji će dati osnovne smjerice strategije razvoja poljoprivrede,i inače biti vrhovno savjetodavno tijelo Ministarstva poljoprivrede. Sujeta i nestručnost trenutnih administrativaca u Ministarstvu polj.je osnovni razlog napredka razvoja poljoprivrede RS.

ODGOVORITE