Krivična prijava protiv prvog čovjeka Foče

Opozicione partije u Skupštini opštine Foča - NDP, PDP i SDA, podnijele su nadležnim organima krivičnu prijavu protiv načelnika opštine Radisava Mašića i još dvoje ljudi, koje optužuju da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i krivično djelo prevara u vezi sa odlukom o kupovini Hana - objekta iz 18. vijeka.

Republika Srpska 07.08.2015 | 19:55
Krivična prijava protiv prvog čovjeka Foče

Prijava je, osim protiv Mašića, podnesena Tužilaštvu Republike Srpske, Specijalnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske i protiv njegovog zamjenika Radenke Srnović i sekretara Skupštine opštine Branimira Radovića.

Opozicionari napominju da je odluka o kupovini Hana na sjednici Skupštine opštine, održanoj 28. jula, izglasana po hitnom postupku, te da je ukupna cijena ovog ruševnog objekta sa pratećim objektom i dvorištem, koju opština namjerava platiti, 150.000 KM.

Na konferenciji za novinare u Foči, koju su danas sazvali NDP i PDP, istaknuto je da je opštinska Komisija za statutarna pitanja i propise dala mišljenje da je prodajna cijena previsoka i da se ne vidi da li je vještak izvršio procjenu nekretnine.

Komisija je navela da nije poznato koliko će ta nekretnina koštati budžet opštine Foča za dovođenje u normalno stanje i njegovo korišćenje, kao i rok izvršenja.

Odbornik NDP-a Krsto Čančar rekao je da je, i pored negativnog mišljenja komisije, Skupština po hitnom postupku dala saglasnost načelniku opštine da kupi Han po cijeni duplo većoj od tržišne, koju je vlasnik ranije postigao sa kupcem iz Federacije BiH.

"Na deset dana prije, ta nekretnina bila je prodata za 75.000 KM, za šta kao dokaz imamo uplatnicu. Odjednom, nama dolazi odluka na 150.000 KM. Svakom od nas je bilo sumnjivo", kaže Čančar.

Načelnik opštine Mašić kaže da se nije smjelo dozvoliti da se objekat, koji je pod zaštitom države, privatizuje i da prethodne vlasti nisu pokazivale interes da se Han revitalizuje.

"Nematerijalnu vrijednost ovog objekta teško je utvrditi. U svakom slučaju, taj objekat je vrijedan onoliko koliko ga je vlasnik koji ga prodaje u tom trenutku nama ponudio. Naravno, ne znači da se neće uraditi vještačenje", naveo je Mašić, dodajući da je ovo samo odluka kojom se ulazi u kupovinu.

On je istakao da je u interesu građana da se objekat vrati u prvobitno stanje.

Han je zadužbina Mehmed paše Kukavice iz 18. vijeka. Kao dio ugostiteljskog preduzeća "Vučevo", privatizovan je 2001. godine, a 2011. godine promijenio je vlasnika.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Lav

07.08.2015 18:46

Gospodin nacelnik i njegova zamjenica vide da izlazi mandat pa da i oni omaste brkove.Naime do sada sav kajmak je kupio Nikola Perisic predsjednik opstinskog odbora SDS a,inace poznati miljator u sirem okruzenju!!

ODGOVORITE
Name

Ja

07.08.2015 18:53

Da se prvo ispita ta promjena vlasnika od 2011 pa da se onda ide dalje u pricu.Sve je sumnjivo ,sve lopovluk.

ODGOVORITE
Name

jdksks

07.08.2015 19:32

A sta je sa projektom puteljka do Drine koji se nalazi iznad ribarskog restorana. I to je jedan u nizu besmislenih projekata za koji su izdvojeni veliki novci a puteljak nigdje ne vodi.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

07.08.2015 20:36

Tesko ovom narodu sa sadasnjim nosiocima vlasti u Foci...Istina, neki uzivaju I koriste stanje !

ODGOVORITE
Name

RADOVAN

07.08.2015 21:02

U NEVESINJU SLICNA SITUACIJA.ONI KOJI SU RUSILI NA SVE NACINE AKTUELNO RUKOVODSTVO SDS PREDVODENO BOSICEM,SVASTA RADILI PRICA SE I PISE.SVE NEBI LI SE DODVORILI REZIMU I IZBJEGLI ODGOVORNOST.AFERE ISPLIVALE NA POVRSINU.OVO U FOCI JE DJECIJA IGRA.STRAH OD ODGOVORNOSTI I SUROVANJE SA REZIMOM JE DOVELO DO PRAVOG HAOSA.SVI BI DA SE OPERU,A ZNA SE SVE.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

07.08.2015 21:10

Čim ga vidim odmah shvatim kakav je.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.08.2015 10:54

Problem ovog lijepog grada je u tome što ama baš nikada, nikada nisu imali načelnika kakvog trebaju imati, ili su nesposobni, ili moraju slušati druge, ili navijaju za svoja sela i prave puteve, ili asvariraju puteve do nekih sela toliko tankim slojem da propadne odmah poslije izbora kada dobiju glasove ili su pravosnažno osuđivani kriminalci... Šetalište uz Drinu ne može biti urađeo dok se ne rješi pitanje kanalizacija koje se ulijevaju u nju. Umjesto što teku kao potok do Drine i smrde posebno u ljetnim mjesecima trebalo je montirati cjevi koje ići do pola Drine što i nije neka investecija. Odmah iznad novog mosta teče vodopad takvih fekalija. Čini mi se da od novog mosta pa benzinske pumpe imaju najmanje 4 takve. Pravo je čudo da nije neko dobio žuticu. Ima još mnogo toga što je dokaz da već decenijama nema načenlika koji bi sposoban da uredi ovaj lijepi grad iz gore navedenih razloga.

ODGOVORITE