Velkov: U Siriji ratuje Balkanski bataljon

Na teritoriji Sirije ratuje takozvani Balkanski bataljon sa oko 1.000 boraca, tvrdi bugarski stručnjak za bezbjednost Slavčo Velkov.

Svijet 07.08.2015 | 11:30
Velkov: U Siriji ratuje Balkanski bataljon

Pozivajući se na bugarske obavještajne službe, on kaže da u sastavu ovog bataljona nema Bugara i upozorava da ne treba stvarati iluzije da je Bugarska "obećana zemlja", zaštićena od terorističkih napada.

Velkov je rekao da je akcija u Makedoniji protiv "Islamske države" pokazala da je ta organizacija odavno prevazišla regione u kojima je aktivna sada i da ima pristalice u cijeloj Evropi, uključujući i Balkan.

Prema njegovim riječima, na zapadnom Balkanu ideja o "Islamskoj državi" dobija bolji prijem možda zbog toga što na tom području nema trajnog mira dugi niz godina i postoje čvršće zajednice u kojima ima mnogi ljudi koji prihvataju radikalne stavove.

Komentarišući veliku antiterorističku akciju makedonske policije, Velkov je napomenuo da je u Makedoniji riječ o sljedbenicima "Islamske države" i da nije dokazano da je to struktura grupe.

"Može se pretpostaviti da su to naoružani ekstremisti koji propagiraju ideje `Islamske države`", rekao je on za sofijsku televiziju "BTV".

Prema njegovim riječima, strategija "Islamske države" je da sa Bliskog istoka ne šalje teroriste koji bi izvodili akcije, već da upućuje poruku: "kada već prihvatite našu ideologiju, gdje god da ste, naoružavajte se i nanosite udarce".

On je dodao da je prioritet "Islamske države" zauzimanje teritorija i formiranje prvog kalifata.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejan.bl

07.08.2015 12:01

Nista novo ... U njihovim selima se viore zastave ISISa i to naravno nikome ne smeta. A smeta im zastava na pola jarba,smeta im dan zalosti za proterane Srbe iz Krajine. Alija je uvozio te ratnike a sin Bakir ih sad izvozi. Samo Samostalna Republika Srpska , tek tada cemo ziveti normalno.

ODGOVORITE