CIA upetljana u spor Hrvatske i Slovenije?!

Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec najvjerovatnije će morati da podnese ostavku poslije bruke oko arbitraže.

Region 06.08.2015 | 22:37
CIA upetljana u spor Hrvatske i Slovenije?!

Iako je još do prije dan-dva na sva zvona objavio kako je odabir novog arbitra veliki trijumf diplomatije, poslije ekspresne ostavke predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrahama ponovo je zavladao šok u Ljubljani.

Pokušaj prevare Slovence će skupo da košta, jer je arbitraža očito mrtva. Više je teorija kako je došlo do objavljivanja kompromitujuće prepiske bivšeg slovenačkog arbitra i službenice u Ministarstvu spoljnih poslova, a jedna od njih je da su u sve umiješali prste Amerikanci. I to poslije dolaska ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, jer su tajno snimljeni razgovori iz kojih se vidi pokušaj prevare sa slovenačke strane objavljeni upravo u vrijeme dok je visoki gost iz Moskve bio u Ljubljani.

Americi smeta sve prisnije prijateljstvo Rusije i Slovenije, pogotovo kada je riječ o saradnji na području energetike. Navodno je CIA plasirala u javnost snimke kako bi zakomplikovala život Slovencima.

Bez obzira na to da li je teorija tačna, činjenica je da je sadašnja slovenačka vlast debelo kompromitovana u Evropi. Nema govora da se u takvim okolnostima arbitraža može nastaviti iako Slovenci na tome insistiraju. Dugoročno, posljedice će biti veoma teške za slovenačku politiku, jer će na naplatu doći postupci iz prošlosti, kada je Ljubljana skoro godinu dana kočila ulazak Hrvatske u EU.

Ipak, analitičari procjenjuju da se spor oko arbitraže neće bitnije odraziti na slovenačko-hrvatske odnose. Oni ionako nisu idealni već godinama, ali se ekonomska saradnja nastavlja, dok su Slovenci među najbrojnijim gostima na Jadranu, prenose srpski mediji.

Cerar ćuti

Premijer Miro Cerar, koji je u međuvremenu razmijenio gotovo diletantski vođenu prepisku sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, ćuti, a slovenački mediji pritiskaju Erjaveca da odstupi.

"Neka se dalje bavi svojom strankom penzionera", piše "Delo".

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

yu

07.08.2015 02:08

Zar im nije dovoljno 400 km mora .Nece im ni to trebati.

ODGOVORITE
Name

ragbi

07.08.2015 06:47

Moraju voditi račina o što dužoj obali jer će istu uskoro morati prodavati da bi vratili vanjski dug.

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

07.08.2015 08:28

CIA snajka, CIA

ODGOVORITE
Name

Bole

07.08.2015 11:23

Nije im dovoljno od Boke do Rovinja već još ne daju Slovencima nikako izlaz na međunarodne vode. I to je pravda.

ODGOVORITE
Name

Re. Bole

08.08.2015 15:47

Budimo realni,koliko bi vama bilo dovoljno da ste na njihovom mjestu?

ODGOVORITE
Name

rodjo

08.08.2015 22:47

Za to se pobrino antifasista Joza po nalogu Vatikana,mogla je i BH dobit 100 km obale?? Da bude apsurd jos veci na Dunavu,preko rijecnog korita povlaciti crte.To su te AVNOJske granice naklonjene iskljucivo Hrvatima.

ODGOVORITE