Ni zeleno ni crveno svjetlo za Tuđmana

Prvi ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt piše da Tuđmanu nije dao zeleno svjetlo za "Oluju", ali da ga nije ni zaustavio.
Osim toga, Galbrajt ističe da je pravu vlast u Kninu držao bivši policajac Milan Martić koji je bio „glup i kukavica".

Region 05.08.2015 | 21:10
Ni zeleno ni crveno svjetlo za Tuđmana

Prema njegovim riječima, političar Gojko Šušak mu je 20. jula 1995. na ručku rekao da Hrvatska ne smije dopustiti pad Bihaća, koji su u to vrijeme napadali krajinski Srbi i Vojska RS, te da Hrvatska želi da krene u vojnu akciju.

„Znao sam da je stav SAD o tome bilo ključno pitanje za predsjednika Tuđmana. Sjedinjene Države su bile relativno neangažovane tokom sukoba u vreme dok je Džordž Buš bio predsjednik, ali su postale znatno aktivnije pod predsjednikom Klintonom", ističe Galbrajt.

Kako navodi, uspjeli su da ispregovaraju sporazum u Vašingtonu koji je okončao sukobe između Hrvata i Bošnjaka i između njih stvorio savez.

„Uprkos embargu UN, predsjednik Klinton mi je rekao da poručim Tuđmanu da mi nećemo prigovarati budu li druge zemlje bosanskim vlastima slale oružje preko Hrvatske. To dopremanje oružja počelo je mijenjati odnose snaga na terenu, a kao rezultat toga general bosanskih Srba Ratko Mladić je htio što prije da ’počisti’ enklave uključujući Srebrenicu i Bihać", navodi Galbrajt.

Galbrajt nakon toga ističe da se konsultovao sa Vašingtonom i upozorio ih da bi vojna akcija mogla da znači proširivanje rata.

„Iako mi je Šušak rekao da planira da Hrvatska otvori prolaz prema Bihaću preko Slunja, znao sam da Hrvatska planira vratiti celu Krajinu. U mojim porukama Vašingtonu objasnio sam da će ovo dovesti do odlaska većine Srba, ali da bi u ’hijerarhiji od lošeg ka gorem" bilo gore da Mladić zauzme Bihać. On je sam poubijao osam hiljada muškaraca i mladića u Srebrenici. Ako bude klao ljude jednakim intenzitetom u Bihaću, možemo očekivati 40.000 mrtvih i bježanje svih ostalih. Osim toga, Srbi su bili ti koji su isprovocirali hrvatski odgovor napadom na Bihać", piše bivši ambasador SAD u Hrvatskoj.

Nakon toga on ističe da ga je Tuđman sutradan pozvao na Brijone, gde je ugostio turskog predsjednika Sulejmana Demirela i gdje je dogovoreno da se Tuđman i Izetbegović sutradan sastanu u Splitu.

„Poslije toga sam odletio na Brijune kako bih rekao Tuđmanu da cijenimo spremnost Hrvatske da prolije krv kako bi zaštitila Bihać. Nije to bilo zeleno svjetlo, ali sasvim sigurno nije bilo crveno. To je bilo ono što je Tuđman želeo da čuje. Upozorio sam ga da Hrvatska mora zaštititi mirovne snage UN u Krajini i civilno stanovništvo. Nažalost, propustio je učiniti ovo drugo", navodi Galbrajt.

Na kraju Galbrajt piše da se sastao sa „premijerom" krajinskih Srba Milanom Babićem koji je, kako navodi, „radije žrtvovao stanovništvo Knina nego prihvatio mirovni plan koji ih je mogao spasiti".

(Jutarnji list)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mislim ja

05.08.2015 19:19

Neutralni Amerikanci. Odvratno

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

05.08.2015 19:24

Ovoliko Srbe nije mrzeo ni Tudjman

ODGOVORITE
Name

snouden

05.08.2015 20:24

Monstrume vi ste na Martica udarili Nato aslijansom sa svom logistikom i oprenom monstrume kaznice vas bog kad tad.

ODGOVORITE
Name

Djole

06.08.2015 01:22

Pa sad vidimo da Amerika kroji kapu svima...ni Tudjman nije smio napasti bez znanja Amerike.

ODGOVORITE
Name

Dodano

06.08.2015 06:36

Samo je realan, ni manje ni vise od toga

ODGOVORITE
Name

vuper

06.08.2015 07:28

Sve su to Srbi prodali.

ODGOVORITE