Najveća prekrivena ski staza usred Dubaija

Dubai je saopštio da će dobiti najveću pokrivenu skijašku stazu na svetu, sa pistom od 1,2 kilometara i najvišom kulom za stanovanje visine 711 metara

Putovanja 05.08.2015 | 11:30
Najveća prekrivena ski staza usred Dubaija

Dubai, emirat Saudijske Arabije poznat po veoma ekstravagantnim građevinskim projektima, saopštio je danas da će dobiti najveću pokrivenu skijašku stazu na svetu, sa pistom od 1,2 kilometara i najvišom kulom za stanovanje visine 711 metara.



Ovaj novi turistički i stambeni projekat, Meydan One uključivaće takođe fontanu od 420 metara, kakva ne postoji nigde u svetu, ogroman tržni centar, hotel sa 325 soba i marinu, navodi se u saopštenju vlasti ove arapske države.

Vrednost ovog projekta, koji će se prostirati na površini od 3,6 miliona kvadratnih metra na kome će se mesta naći i za hipodrom usred pustinje pored najviše kule na svetu Burdž Kalifa od 825 metra visine, procenjena je na 25 miljardi dirhama (6,2 milijardi evra), prenosi lokalni list Al Bajan.

U kuli Burdž Kalifa smešten su i poslovne prostorije dok je novo kula namenjena isključivo za stanovanje.

Prva faza ovog projekta, koji treba da privuče do 78.000 stanovnika, biće završena u narednih pet godina kako bi se poklopila sa Svetskom izložbom koja će se održati 2020. u ovom gradu.

U Dubaju postoji još jedna veštačka ski staza izgrađena 2005. u trgovinskom centru i koja je zasada najveća staza te vrste u svetu.

"Za grad koji neprestano gradi nešto inovativno, ovaj prokat je od velikog značaja za Dubaji i Arapske Emirate", objasnio je na sajtu Nešenel glavni za projekat Mejdana Sead Al Tajer.

"Založili smo se da izgradimo destinaciju višestruke namene koja će prevaziće svačija očekivanja i koja će istovremeno biti namenjena turistrima, žiteljima i svim putnicima širom sveta", dodao je on.

Zahvaljujući reputaciji liberalnog grada u konzervativnoj sredini, Dubai je postao poslovni centar koji privlači preduzeća i raseljene koji traže mesto gde da se nastane na Bliskom istoku.

Dubai je je prošle godine posetilo 13,2 miliona ljudi.

Očekuje se da će ga 2020. primiti 20 miliona turista.

Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Marko Grgur

06.08.2015 13:06

Ma pusti price dubai je najljepši grad ubedljivo.

ODGOVORITE