Specijalni sud za zločine OVK u Hagu?

Sedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) biće u Hagu, pišu prištinski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Veliek Britanije.

Srbija 04.08.2015 | 14:10
Specijalni sud za zločine OVK u Hagu?

Poslanici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice usvojili kasno sinoć zakone o Specijalnom sudu, Specijalnom tužilaštvu i Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.

Prethodno u žestokoj ponovnoj raspravi i glasanju, uz veliko protivljenje opozicije, usvojeni su ustavni amandmani koji su omogućili usvajanje pomenutih zakona.

Kosovski mediji preneli su da je potvrda o sedištu Specijalnog suda umesto iz Holandije stigla iz Velike Britanije.

"Skupština kosova je izglasala zakone za formiranje Specijalnog suda za istragu u vezi sumnji u počinjene ratne zločine u sukobu 1999 godine, Kosovo se saglasilo sa formiranjem međunarodnog suda (Specijalnog suda) u Hagu na kome će ove sumnje biti ispitane", rekao je britanski ministar za Evropu David Lidingston.

Lidingston je rekao da će EU obezbediti sredstva za rad Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

Opozicija je bojkotovala zasedanje parlamenta posle usvajanja amandmana za ustavne izmene kojim je otvoren put za formiranje Specijalnog suda.

Poslanici iz reda srpske manjine glasali su protiv usvajanja Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.

Kosovska skupština je usvajanjem ustavnih amandmana i pomenutih zakona praktično okončala prolećno zasedanje, nakon čega nastupa letnja pauza.

Inače, da kosovski parlament nije doneo odluke o formiranju Specijalnog suda, to bi učinio Savet bezbednosti UN.

Iako je formiranje Specijalnog suda sada praktično samo tehničko pitanje, nema informacija kada će ta pravosudna institucija početi da radi, kao ni kojim predmetima će se konkretno baviti.

Izvesno je jedino da će se, između ostalog, Specijalni sud za ratne zločine OVK baviti istragom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od bivših pripadnik OVK 1998. do 2000.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

more pitanja

04.08.2015 16:36

Mene zbunjuje ono "za zlocine OVK" Ko/kako ce se dokazivati ko je bio pripadnik OVK, a ko nije? Dali ce biti kao kod nas u RS kada su po spiskovima za cvigare odredjivali ko je bio pripadnik VRS a ko nije i neki zavrsli u u Hagu ili su istjerani iz USA jer su rekli da nisu bili u vojsci Ko ce suditi onima koji nisu uopste bili u OVK a pocinili su zlocine ? Plasim se da odredjivanje manadata suda {kome ce suditi] tek predstoji u skupswtini Kosova

ODGOVORITE
Name

Veteran.

04.08.2015 16:50

Neka i šiptari odgovaraju za svoja zvijerstva! Sad se neki glavonje sa bijelim kapicama preznojavaju..Otišao je Bil u Ameriku, a Tači će igrati šaha u zatvoru.

ODGOVORITE