Kosovo dobilo sud za zločine OVK!

Poslanici kosovske skupštine usvojili su promene ustava i nove zakone, kojima je formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK postalo puko tehničko pitanje. Međunarodni pritisak snažniji od otpora opozicije i dela Tačijeve stranke. EU i SAD pozdravili odluku kosovskog parlamenta.

Srbija 04.08.2015 | 07:27
Kosovo dobilo sud za zločine OVK!

Kosovski parlament je, tokom maratonskog zasedanja, usvojio ustavne promene koje omogućavaju formiranje "de fakto" međunarodnog suda za zločine OVK, zakone kojima se omogućava formiranje veća tog tribunala, kao i pravne akte kojima se reguliše odbrana optuženih.


Na taj način, ključni kosovski lideri, ministar spoljnih poslova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa ispunili su obećanje predstavnicima SAD i EU da će parlament, pre letnje pauze, formirati sud, u kojem će ključne uloge igrati strani tužioci i sudije.

SAD i EU, koji su odigrali glavnu ulogu u procesu ubeđivanja kosovskih lidera da prihvate formiranje suda, su pozdravili odluke parlamenta u Prištini.

Formiranje suda pratio je žestok otpor veterana OVK, nekolicine poslanika Tačijeve Demokratske partije Kosova, kao i opozicije. Veterani OVK su zapretili da će "svakog ko bude glasao za ovaj sud smatrati izdajnikom".

Nacrt zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene Specijalnog suda nisu podržali poslanici Liste Srpske sa obrazloženjem da to ne bi bilo pravedno prema žrtvama optuženih.

Sud će procesuirati zločine pripadnika OVK na osnovu istrage koju je vodio specijalni tim istražitelja Klinta Vilijamsona, a prema nalazima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Taj izveštaj je podigao pravu paniku među nekadašnjim liderima OVK, koji su u međuvremenu poslati političari, a govori o ratnim zločinima komandanata OVK i njihovim vezama sa organizovanim kriminalom.

Još nije poznato da li će se među optužbama naći i trgovina organima otetih Srba i ostalih nealbanaca. Vilijamson je, u izveštaju nakon trogodišnje istrage, naveo da istražni tim ima saznanja o "ograničenoj" trgovini organima, ali da nije siguran da su dokazi koje je prikupio održivi na sudu.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Serafim

04.08.2015 06:22

Kosovo je tamo gde je i bilo ono je dobilo samo nove gazde koji ucvrscuju svoju drzavnost.Tu siptari pokazuju da su demokrate neki ce se otvoriti dosijeji koji ce se razvuci tridesetak godina a siptarima drzava a Srbima konopac na vrat i glogov kolac u du.e.

ODGOVORITE