Pendešova odobrila Anti Јeleču odlazak na paradu u Zagreb

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš odobrila je načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Јeleču odlazak na vojnu paradu u Zagreb povodom obilježavanja 20 godina od vojne akcije "Oluja".

Bosna i Hercegovina 03.08.2015 | 16:04
Pendešova odobrila Anti Јeleču odlazak na paradu u Zagreb

Navodno, Pendešova je Јeleču odobrila odlazak na paradu iako su se tome usprotivili njen zamjenik iz reda srpskog naroda Boris Јerinić i iz bošnjačkog naroda Emir Suljagić.

Јerinić kaže da je riječ o samovoljnom potezu Pendešove i da Јeleč na paradi u Zagrebu neće predstavljati ovo ministarstvo.

On tvrdi da odobrenje koje je dala Marina Pendeš nije legitimno, jer načelnik Zajedničkog štaba nema podršku za odlazak u Zagreb.

"Ovakvi jednostrani potezi sigurno ne doprinose izgradnji povjerenja i ne idu u prilog boljem i efikasnijem radu ministarstva, pogotovo što ni drugi zamjenik ministra nije podržao tu odluku", rekao je Јerinić.

On dodaje da je ovim potezom gurnut i prst u oko srpskom narodu, jer je akcijom "Oluja" izvršeno najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

"Prisustvo na paradi, odnosno slanje svojih vojnika, otkazale su sve članice NATO-a, među kojima su SAD, Velika Britanija i Njemačka, uz obrazloženje da ne žele da raspiruju sukobe u regionu. To je dodatni razlog zbog kojeg je potez Pendešove potpuno pogrešan, nepotreban i kontraproduktivan", rekao je Јerinić.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić kaže da bilo kakva odluka u institucijama BiH za koju ne postoji saglasnost predstavnika svih konstitutivnih naroda može da proizvede samo štetu.

"Ako je tačno da ni bošnjački zamjenik ministra nije podržao tu odluku, onda je to skandalozno, posebno ako se ima u vidu događaj o kome je riječ. Ministar odbrane je tom odlukom uvrijedila srpski narod, ali i svakog normalnog ko prihvata činjenicu da je rezultat `Oluje` najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata", rekao je Bojić.

Sutra se navršava 20 godina od akcije hrvatske vojske "Oluja" u kojoj je protjerano 250.000 Srba iz Krajine, oko 2.000 je poginulo ili nestalo, njihove kuće su opljačkane i spaljene, a sela opustjela.

(Press)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

kameleon

03.08.2015 14:10

Nejasno je kako ministar može odlučiti da pripadnik Oružanih snaga BiH ide u drugu državu, pa i na paradu, ako o tome ne donese odluku vrhovni komandant, Predsjedništvo BiH. Jedino da je riječ o privatnoj posjeti, bez uniforme oružanih snaga BiH.

ODGOVORITE
Name

Joakim

03.08.2015 14:23

Ovo nije ništa drugo nego još jedan u nizu zločina Pavelićevih i Tuđmanovih sljedbenika i njihovih saveznika na Balkanu i svijetu, nad srpskim narodom u Hrvatskoj i BiH.Smrt fašizmu-sloboda srpskom narodu!

ODGOVORITE
Name

Fikret

03.08.2015 14:54

Mislim da je prekršila ustav i samovoljno donijela odluku. Sto treba da dobije sankcije koje predviđa ustav BiH.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

03.08.2015 15:16

Ovo je smišljen potez Dodika i Čovića da se zateže u Bosni.

ODGOVORITE
Name

Ja

03.08.2015 16:09

Bravo!

Name

Ove su najgore

03.08.2015 15:18

Ova babetina već ima krivičnu prijavu!

ODGOVORITE
Name

Pitam se pitam

03.08.2015 15:34

Šta će poduzeti po ovom pitanju predstavnici RS u Savetu ministara?

ODGOVORITE
Name

Zero

03.08.2015 15:55

Bakir treba da ode sa Covicem,jer Dodiku je malo nezgodno u Zg ipak on mora na Raču ko svaki pošteni Srbin.

ODGOVORITE
Name

Retro

03.08.2015 16:23

Pa išlo se i u Beograd na vojnu paradu. Ono kad su zvanice pokisle, i Putin i Nikolić i Dodik, svi pokisli bez razlike.

ODGOVORITE
Name

Roki 4.

04.08.2015 16:27

Marinu Pendeš pod hitno kazniti.Tako ćete dati dobar primjer drugim državnicima kako treba raditi u interesu pomirenja naroda!!!!!!!