Da li bi otkriće vanzemaljaca "uzdrmalo" hrišćanstvo?

Naučnici su bliži dogovoru na pitanje da li postoje vanzemaljski oblici života više nego ikad. Kakve bi posledice moglo da ima to saznanje na svetske religije?

Zanimljivosti 03.08.2015 | 14:14
Da li bi otkriće vanzemaljaca "uzdrmalo" hrišćanstvo?

Zanimljivo je da je Vatikan takođe zainteresovan za takva otkrića i ima čak izuzetno razvijen astronomski program koji vodi argentinski jezuit otac Hose Gabrijel Funes. Vatikanska opservatorija ima sedište u Kastel Gandolfo mestu, gde papa ima i letnjikovac. Međutim, ona upravlja i teleskopom Međunarodne opservatorije Mont Graham Univerziteta u Arizoni.

“Moguće je da život postoji van Zemlje, možda čak i neke inteligentne vrste”, smatra Funes, ali ističe: “Mislim da nikad nećemo sresti vanzemaljce”.

On kaže da se katolička crkva pomirila s mogućnošću postojanja vanzemaljaca.

“Baš kao što postoji mnogo stvorenja na Zemlji, mogu postojati inteligentna stvorenja na drugim planetama koje je stvorio Bog”, rekao je on. “To nije u suprotnosti s našom verom, jer ne možemo ograničavati Božju kreativnu slobodu. Kako kaže sveti Franja Asiški, baš kao što neka zemaljska stvorenja smatramo braćom i sestrama, možemo govoriti o nekom ‘vanzemaljskm bratu’. I on je deo Božje promisli”.

Ali, kako bi se to odrazilo na crkvene dogme?

“Otkriće inteligentnog života ne znači da postoji drugi Isus”, kaže Funes. “Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kosma

03.08.2015 20:19

kod nas se to zove.Integral inginering ili Alien.

ODGOVORITE