Za jednu noć 1.700 pokušaja ulaska u Kale

Migranti u francuskom gradu Kaleu su tokom noći izvršili čak 1.700 pokušaja da probiju ogradu i uđu u tunel ispod Lamanša, kako bi dospeli do Velike Britanije, naveli su izvori iz francuske policije, dodavši da je jedan policajac zadobio povrede lica kad je pogođen kamenom.

Svijet 03.08.2015 | 13:15
Za jednu noć 1.700 pokušaja ulaska u Kale

Od pomenutih 1.700 pokušaja proboja ograde, policajci su odbili oko 1.000, dok je njih 700 sprečeno na području od oko 650 hektara ispred Evrotunela, koji spaja Francusku i Englesku, prenela je agencija AFP.

Policajca koji je pogođen kamenom u lice gađao je jedan sudanski migrant, koji je ubrzo uhapšen, dok je policajac prebačen u bolnicu kako bi mu rana bila zašivena.

Sinoćnji broj pokušaja proboja ograde značajno je veći u odnosu na proteklih nekoliko noći, kad je takvih pokušaja bilo tek nekoliko stotina.

Haos u Kaleu je dostigao svoj vrhunac prošle nedelje kad je zabeleženo više od 2.000 pokušaja proboja ograde, a jedna osoba je poginula. Reč je o Sudancu starom tridesetak godina, kojeg je pregazio kamion.

Najmanje 10 ljudi je poginulo od juna u pokušaju da uđu u Evrotunel i ilegalno se ukrcaju na voz ili kamion koji idu do Engleske, koju migranti smatraju "Eldoradom".

Francuska policija je povećala broj svojih pripadnika u Kaleu za 120, što je doprinelo padu broja pokušaja proboja ograde, a britanska vlada je prošle nedelje obećala da će izdvojiti 10 miliona evra za ojačanje ograde oko železničkog terminala u Kokelu, gradiću u blizini Kalea gde se ukrcavaju putnici za Englesku.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cris

03.08.2015 13:37

Kako se vlada britanije nije dosetila da tih 10m evra posalje kao pomoc sudanu mozda bi tako svaka zemlja najlakse smanjila br migranata.

ODGOVORITE