U Kaliforniji se i dalje šire šumski požari

Šumski požar koji već peti dan hara podnožjem prioblanih planina i kanjonima severne Kalifornije, udvostučio je površinu koju je zahvatio i za sobom ostavio 20-ak izgorelih kuća i na hiljade raseljenih stanovnika.

Svijet 03.08.2015 | 09:44
U Kaliforniji se i dalje šire šumski požari

Požar koji je spržio 21.853 hektara istočno od grada Lover lejka, bio je najžešći od postojećih 21, protiv koji se bori 9.000 vatrogasaca, saoštili su zvaničnici.

U odvojenom požaru, koji je izbio u blizini granice sa Oregonom, u cectvrtak, poginuo je jedan šumar, ali je požar u blizini Lejk kaunitja bio najviše destruktivan.

Portparol kalifornijskog Ministarstva za šume i zaštitu od požara Danijel Berlant je rekao da je u pitanju požar koji se jako brzo širi. Vatra koja je u subotu više od pet sati harala na 20.000 jutara zemljišta pod hrastovinom i žbunjem, rasla je brzinom u kratkom vremenu bez presedana, kazao je on.

Do nedelje uveče plamen je zahvatio još 7.000 jutara duž istočnog dela severne obale. Pošto je uništila 24 kuće i 26 pomoćnih zgrada prošle nedelje, vatra je nastavila da ugrožava još 6.300 objekata, zbog čega su morali da budu zatvoreni delovi dva autoputa, saopštili su vatrogasci.

Više od 12.000 ljudi dobilo je naređenje za evakuaciju, dok su borci sa vatrom uspeli, u protekla dva dana, da zadrže samo pet odsto požara od daljeg širenja. Oko 2.700 vatrogasaca bori se protiv najvceheg Roki požara, što čini trećinu raspoloživih kapaciteta.

Komentari / 0

Ostavite komentar