Štajerska obećala pare za "Bonda", ali ne dâ

Austrijska pokrajina Štajerska nije platila obećanih 100.000 evra donacije za novi film o špijunu Džemsu Bondu, čiji je jedan deo sniman u tom delu Austrije.

Svijet 03.08.2015 | 09:12
Štajerska obećala pare za "Bonda", ali ne dâ

"Agentima" je poručeno, kako prenosi bečki dnevnik "Kurir", da će novac biti prosleđen čim bude sigurno da je "jedino štajersko mesto snimanja prepoznatljivo u filmu kao mesto u Štajerskoj".

Iz Štajerske ističu da je to tako dogovoreno sporazumom o donacijama.

U januaru ove godine u Štajerskoj su svi bili srećni što će novi film iz serije Džejmsa Bonda biti sniman u toj pokrajini. Tadašnji referent za turizam, a danas predsednik pokrajine Herman Šicenhoefer kazao je da će "007 postati ambasador Štajerske", a šef "Sinestirija" Enriko Jakobi ocenio da je to "vrhunac za Štajersku kao zemlju filma".

Dva dana snimane su scene na jezeru Altauze, a za to su obećane donacije u visini od 100.000 evra od "Sinestirija", kao i daljih 50.000 evra od Turističkog saveza Auzererland.

Filmska ekipa nastavila je potom snimanje u pokrajini Tirol, od koje je za 31 dan boravka imala obećanje za donacije od 550.000 evra. Dok je Tirol ispunio svoja obećanja i novac prebacio, "Sinestirija" odugovlači sa ispunjavanjem obaveza.

Dok domaća filmska produkcija svoje filmove daje unapred na gledanje to se ne može očekivati od ekipe filma "Spektar", zbog čega vlasti u Štajerskoj čekaju na svetsku premijeru 24-og filma o Džejmsu Bondu, planiranu 6. novembra.

Ako Altauze bude prepoznatljiv, kako naglašavaju, dotacije će biti isplaćene, a ukoliko u montiranju ispadnu ti kadrovi - nema novca. "Najranije na dan premijere ćemo videti šta se pojavljuje u filmu. Ako nemamo sreće onda će scene iz Auzea biti isečene, a za to nećemo platiti 100.000 evra", poručuju iz kancelarije sekretarijata za turizam Štajerske.

U Tirolu nadležne vlasti ne brinu da im Džejms Bond neće doneti željene marketinške efekte.

"Marketinške efekte imali smo već samim snimanjem i s tim u vezi medijskim izveštavanjem širom globusa", naglasava Johanes Kek iz "Sine Tirola".

Za vreme snimanja u Tirolu je filmska ekipa potrošila u toj pokrajini 8,9 miliona evra, ukazao je on.

Kek je uveren da se samo snimanje Bonda u Tirolu isplatilo, jer je "Džejms Bond najveća marka u filmskom svetu".

Komentari / 0

Ostavite komentar