Promašaj vijeka: Brana Idbar kod Konjica

Brana Idbar u istoimenom selu u blizini Konjica i danas, nakon više od pola vijeka, privlači veliku pažnju slučajnih prolaznika ali i tema je o kojoj pišu i razgovaraju stručnjaci.

Bosna i Hercegovina 02.08.2015 | 17:50
Promašaj vijeka: Brana Idbar kod Konjica

Naime, nazivaju je i promašajem vijeka. Izgrađena je 1959. godine u dolini ispod Prenja.

Brana je jedan specifikum za cijeli prostor bivše Jugoslavije. Izgrađena je radi zaustavljanja nanosa rijeke Bašćice, koja je bujična rijeka i koja je nanosila velike taloge u Jablaničko jezero. Prije svega, bio je cilj da se spriječi nanos tih velikih količina taloga. Dakle, nije bio cilj proizvodnja električne energije. Uložen trud ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim.

Kada je izgrađena niko nije mogao očekivati da će rječica Bašćica toliko nadoći i da će se voda akumulirati velikom brzinom prije nego što se počela prelijevati, nakon čega je došlo i do pucanja brane koje je moglo imati katastrofalan ishod. Do tog fatalnog ishoda nije došli jer se sredinom brane pojavila i danas vidljiva pukotina. Nedugo nakon toga mještani su napravili još jedan prolaz kroz branu kroz koji danas vodi glavna cesta do sela Idbar.

Visoka više od 30 metara

Nevjerovatan prizor. Velika brana, visoka više od 30 metara, okružena šumom, a kroz nju mali prolaz i put koji vodi do živopisnog sela Idbara. Betonska neman nam pruža put u selo koje i danas čuva tradiciju tih krajeva. Svi se sjećaju i prepričavaju '50-te godine. Svi se sjećaju godina kada je građena brana i kada su samo "konjskim putem" iznad brane imali dodir sa civilizacijom. Bili su odsječeni. Vidimo i neki potočić, kažu da je to rijeka Bašćica koja je '59. tako nadošla da se prelijevala preko tek napravljene brane. Mještani kažu da su jedino oni znali kako ova rječica zna biti opasna. Niko im nije vjerovao.

Sabit Ćosić je dalekih '50-tih godina radio na izgradnji brane u Idbru. Inače, mještanin spomenutog sela Sabit se u razgovoru prisjetio perioda kada su tri godine u tri smjene radili na izgradnji brane koja se danas smatra velikim promašajem.

Kako kaže, kada su je izgradili otvorili su vodu da se puni, međutim, otkazala je desna strana brane.

"Tada su došli specijalci, minirali jedan dio i napravili otvor za vodu. Svega se dobro sjećam jer sam na brani radio oko dva mjeseca nakon čega sam otišao u Zadar. Brana nije imala neki značaj jer je rađena zbog jablaničke brane", ispričao je Sabit.

Pojašnjava da je brana bila treća tog tipa u Evropi.

"Za preostale dvije ne znam da li su uspjele ili ne. Branu je voda mogla napuniti za 24 sata. To je mala rijeka ali zna nabujati jako puno. Ranije sam živio oko 200 metara od ove kuće i tri puta sam iz tog sela bježao u ovo", istakao je Sabit.

Naglašava da je rijeka, kada nadođe, nosila sve pred sobom. Sabit kaže da je brana izgrađena samo radi zaustavljanja materijala.

"Mještani Idbra, bilo je oko 120 domaćinstava, bili smo odsječeni od grada. Išlo se iznad brane konjskim putem. Niko nam tada nije smio dati potpis da se brana probije. Gdje je sada cesta na tom mjestu su bili zatvarači za ispust vode. Mi smo se organizovali na svoju ruku i probili branu te na taj način napravili put koji postoji i dan danas", govorio je Sabit.

Danas, poručuje, brana ne služi nizašta...

Izvor: Anadolija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

inženjer

02.08.2015 16:02

Ta brana nije dobro projektovana i samo u tom smislu je promašaj. Da je dobro projektovana i izvedena, ne bi pukla. Vjerovatno se štedilo na čeliku a i količini betona. Kroz tu branu je morao biti ostavljen i prolaz za odredjenu količinu vode koja ne bi nanosila štetu nizvodno. Čuj, niko nije mogao predvidjeti da će se voda akumulirati velikom brzinom. Pa za šta su je onda uopšte pravili nego zato što se voda akumulirala velikom brzinom i plavila sve nizvodno. Meni to liči na onu čuvenu izjavu, "Može i bez karika druže"! I tada je vlast pametovala a inženjeri slijegali ramenima, "Veži konja gdje gazda kaže pa makar crko i gazda i konj."

ODGOVORITE
Name

inženjer

02.08.2015 17:47

Kad bolje pogledam,čak je i oblik te brane pogrešan. Napravili su ogroman trbuh prema vani (prema dole, ispupčena u smjeru "nizvodno", u smjeru pritiska vode) umjesto uzvodno. Da je brana imala trbuh prema unutra nikada ne bi pukla što se tiče količine vode i te sile. Da je ta brana bar napravljena kao ravna, sa toliko ugradjenog materijala, vjerovatno ne bi pukla!

ODGOVORITE
Name

Doxi

02.08.2015 20:43

Brana izgledom je dobra tj arhitektonski.. Naime nije pogrešno usmjerena jer sam bio na licu mjesta ali malom istragom i analizom sam saznao da je mislim problem nastao u gradnji .mislim na uštedi materijala . Cuo sam price da je glavni projektant izvršio samoubojstvo posle ovog projekta , ne znam da li je tačno ..

Name

drugi inženjer

02.08.2015 20:45

Kolega, trebaš promijeniti dioptriju !

Name

rodjo

02.08.2015 18:58

Tako je to kad partija odlucuje a ne struka.Podsjeca me na radne zadruge,partija je odredila datum kad se sije kukuruz.Nema veze sto na taj dan pada kisa,partija je odlucila i tacka je stavljena.

ODGOVORITE
Name

Nekad i sad

04.08.2015 09:48

Eto,nekad Tito i njegovi pravili sto treba i sto ne treba, al´ su pravili.Ostajalo para i za narod.Neki danas,jedino sto znaju napraviti je dug,podici kredit a za narod...?

ODGOVORITE