Cenić: Ovakve reforme su ponižavajuće

Ekonomski stručnjak Svetlana Cenić, za razliku od većine svojih kolega, upozorava da je Vlada Federacije, "preko koljena" u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o radu, odnosno bez okončanja socijalnog dijaloga i stava sindikalnih organizacija.

Bosna i Hercegovina 02.08.2015 | 12:43
Cenić: Ovakve reforme su ponižavajuće

Zakon o radu izaziva dva oprečna i isključiva stava – Vlada Federacije i poslodavci ga podržavaju i ocjenjuju dobrim za radnike, dok radnici i njihovi sindikati tvrde suprotno – navodeći čak da ih pretvara u robove. Kakav je Vaš stav?

Cenić: Prvo, taj zakon ima nekih dobrih strana što se mora priznati, ali je za mene najveći nedostatak to što unosi dodatnu nesigurnost i što je većim dijelom bio tajni dokument. Ja mislim da se o njemu moralo do kraja pregovarati i da on ne smije biti dodatni razlog za zaplašivanje radnika.

Upravo ta dodatna nesigurnost je najveća slabost u zakonu. Naprimjer, ko je bolestan duže od šest mjeseci može dobiti otkaz, čak i u pismenoj formi, samo je bitno da mu se to saopšti. Zatim, odredba o onom što se ne računa u radno vrijeme, to su radnici u stanju pripravnosti, i to je neobična formulacija. I još mnogo od toga - možda se neću složiti sa Sindikatom, sa svim njihovim primjedbama, ali neke od njih su i za mene sporne. Dobra strana je da je konačno regulisano da onaj ko radi po ugovoru, ugovorene poslove može obavljati izvan prostorija poslodavca.

Glavni argument i zakonodavca i poslodavaca je da će doći do većeg zapošljavanja? Da li je to moguće?

Cenić: Neće doći do većeg zapošljavanja jer će se poslodavci suočiti s istim, starim problemom – nedostatkom znanja i stručne snage. Ono što vrijedi, nastoji otići vani, jer posle dugog niza godina školovanja ne želi raditi za mizerne plate. Mi smo obrazovanje, pa i zanatske škole, srozali na tako nizak nivo da se gotovo ništa od znanja ne donosi nakon školovanja. Prema tome, poslodavci neće dobiti bolju radnu snagu – možda će se riješiti nekih koje smatraju neradnicima. Mi smo umjesto znanja, proglasili da je vrhunac uspijeha u ovoj državi, da ne znaš ništa a da si poslušan.

Premijer Fadil Novalić je izjavio da novi zakon smanjuje prava povlaštenima i privilegovanim. Može li se to ostvariti?

Cenić: Ne može. Najprivilegovanija je javna uprava, a ovaj zakon nju ne dotiče. Javna uprava se tretira po Zakonu o državnoj službi, a ovaj zakon nema veze s javnom upravom. Ako su htjeli da dotaknu privilegovane onda je vlast trebala krenuti od sebe, a ne da slušamo saopštenja dva premijera u futuru, kako će se zaustaviti zapošljavanje u javnoj upravi. Treba pratiti koliko će se, u tom futuru, zaprimiti novih radnika. Ako su htjeli da zakon o radu prođe i da radnicima pokažu primjerima, onda su trebali početi od potrošnje, od javne uprave, od privilegovanih i neodgovornih.

Što se tiče poslodavaca, oni su zdušno podržali ovaj zakon ne zato što je on dobar nego zato što i njima ne odgovara ova i ovakva vlast. I onda je najbolje biti nefleksibilan, reći da je zakon super i pustiti ove druge da ratuju. Poslodavci su svesni da ovde opozicija postoji samo u tragovima. Loša vlast je proizvod i loše opozicije.

Zakon o radu Federacije BiH je usklađen sa evropskim standardima. Da li je pitanje koliko je on održiv bez propratnih mehanizama i podzakonskih akata u zemlji bez tih standarda u zaštiti ljudskih odnosno radničkih prava?

Cenić: Ovaj zakon je donesen, a da ostali mehanizmi nisu pokrenuti. Zakon kad se donosi nije važno samo ono što piše na papiru, nego se treba izračunati trošak, korist, efikasnost, šta koji zakon donosi, i da doradi ostala zakonska akta. Šta ćemo mi sa ljudima koji teško obole i budu otpušteni s posla a država nije predvidela kako će ih zbrinjavati odnosno da li će imati pravo na socijalnu pomoć i odakle novac za socijalnu pomoć?

Mnogo je stvari u lancu, a ne samo preko koljena donijeti zakon o radu, i uz to tvrditi da će donijeti blagostanje. Ne. Ovaj zakon će prvo donijeti štetu, a korist može donijeti ako se dorade zakonski akti koji će se prilagoditi ovakvom zakonu. Iskreno, mislim da je trebalo amandmanski djelovati, par stvari izmijeniti ili tražiti od predlagača da objasni kako misli i šta misli za određene zakonske odredbe.

Kako komentarišete činjenicu da socijalni dijalog nije doveden do kraja, da nisu uvažene primjedbe Saveza samostalnih sindikata BiH kao jednog od partnera u pregovorima.

Cenić: Socijalni dijalog, naravno! Ovo je najvažniji zakon u državi koji se tiče svakog i to raditi iza vrata, van očiju javnosti, kriti tekst do zadnjeg dana - isto kao onu pustu reformsku agendu koja je prestrašna. Ona je univerzalna – hoćete Grčku, evo, hoćete Bosnu, evo! Kriti tako važan zakon, nešto što se tiče svih građana, a pričati da radiš u ime građana se kosi sa svim evropskim principima.

O kakvoj EU mogu da pričaju ako to nije transparentno, ako to nije dostupno javnosti, ako javnost ne zna šta će im se desiti, šta su predviđanja, koji su efekti, koji prijedlozi, zbog čega se predlaže. I mi hoćemo onda kvalitetnog glasača i kvalitetnog građanina koji će odlučivati o svojoj sudbini?

Čini mi se da EU zajedno s domaćim vlastima radi na tome da zatupi ovaj narod i da se sve ponovo riješava kao ostale reforme – hoćete policiju, hoćete Sejdić – Finci, hoćete šta???

Hajmo mi u kafanu, hajmo mi to iza zavorenih vrata, građane ko pita za šta, a onda će se pojaviti ponovo sa nekom agendom ili akcijom - "Gledaj od čega ćeš živjeti", forum za pravdu, zapošljavanje i ostalo.
Mislim da smo već umorni od svega toga i da je ovo za mene prestrašan način na koji se radi. O tekstu se može diskutovati, može se mijenjati zakon, ali ne može se on utvrđivati na ovaj način, na način na koji se sada radi građanima Bosne i Hercegovine. Ponižavajuće.

(RSE)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

lolo

02.08.2015 10:57

Nemam više volje čitati ško ko misli o ovom ili onom. Svi oni nešto misle a nama je svaki dan sve gore. Konglomerat svih odnosa u BiH je takav da je nepismenom narodu dato da sebi izabere vlast. To je isto kao kad stadu goveda date da sebi izaberu bika predvodnika. Izabraće onog ko će ih odvesti u tudju kupus. Posle se svi nadmu i pocrkaju.

ODGOVORITE
Name

Brod

02.08.2015 11:37

"Lolo" bolji komentar nisam dugo pročitao, svaka čast.

Name

eg45g

02.08.2015 13:24

Svako sebi..samo podijeliti i u Federaciji nece biti 110 ministara.NEZAVISNA Republika Srpska.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

02.08.2015 11:01

Breaking news za uhljebe u F.BiH,ali istinito !"Ko god pokusa igrati Solitaire na Windows 10 iznenadit ce se kada mu se na ekranu pojavi poruka u kojoj stoji da se verzija bez reklama odsad naplacuje. Mjesec dana bez reklama stajat ce nešto vise od 2,5 KM, a godisnja pretplata kretat ce se blizu 18 maraka!"

ODGOVORITE
Name

Dosta

02.08.2015 11:12

Zamolio bih BNTV kao eminentnu kuću da kontaktira ozbiljnog ekonomskog eksperta sa srpskog govornog područja koji će gledaocima, slušaocima i posjetiocima portala pojasniti sa stručne stvari sve ono što ne znaju kvazieksperti poput gospođe Cenić, gospodina Save, itd... Ne želimo politikantska pojašnjenja u želji da Pero Bukejlović bude ponovo predsjednik Vlade RS, želimo da nas se zaista pojasni i Reformska agenda i u kom pravcu se može ići da bi bilo makar malo bolje!

ODGOVORITE
Name

xyz

02.08.2015 11:12

Ove reforme je trebalo provesti prije 10-15 godina.

ODGOVORITE
Name

Xxl

02.08.2015 12:01

Prije nove Ere.

Name

re Edo

02.08.2015 12:19

Zaposleni u javnoj upravi su masovno presli sa solitaira na facebook, pa ih se ni to ne dotice. Bas kao ni novi zakon o radu

ODGOVORITE
Name

neutralan

03.08.2015 05:29

Zasto mislis da ih ne dotiče? Nema vise ugovora na neodredjeno ili sam ja pogresno shvatio nesto. Nije siguran onaj ko je skoro potpisao ugovoro na neodredjeno?

Name

Branko

02.08.2015 13:35

Stručno I argumentovano!

ODGOVORITE
Name

Mila

02.08.2015 14:55

Sta ti lulas

ODGOVORITE
Name

Нинџа

02.08.2015 15:23

Ови експерти су слуђени горе него народ. Оптужују власт да не спроводи реформе јер као хоће у Eвропу е кад се уради оно што Европа и ММФ кажу онда није добро . Господо паметњаковићи одлучите хоћете у Европу или нећете . И да није било овог закона опет би експерти паметовали.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

02.08.2015 20:58

U ovoj kvazi drzavi , u pravu ste , svi sve znaju a u biti niko nista ne zna !Da se ja pitam sve bih , kazem SVE , dao strancima jer mi imamo najprljavije rijeke , erozije tla usljed nekontrolisane i nelegalne sjece , najprljavija jezera , prirodna bogatstva koja ne znamo koristiti , sve nam je Bog dao , nisam vjernik , osim pameti !

Name

Posmatrac

02.08.2015 17:19

Novi zakon nego sta,pa kad se firme rijese neradnika u istima posteni radnici ce imati zasta i raditi a ne kao do sada dokoni blenecu,bune se i nerade nista dok u istoj firmi radnici za njih zaradjuju platu.MA HAJTE MOLIM VAS,NOVI ZAKON O RADU ZA NOVI BOLJI POCETAK...

ODGOVORITE
Name

Narcis

02.08.2015 18:11

Nemaš ti pojma sine moj. Neće se oni rješavati neradnika nego možda najboljih radnika ali koji se ne daju ponižavati. Ili će ih napakovati bilo što i potjerati ih a dovesti rodbinu i stranačke drugove. Zanosi se ti da je tako kako misliš dok ne spoznaš istinu. Šantić je pjevao: Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba..... a ja kažem: Bježite odavde!

Name

pera

02.08.2015 17:21

Meni je 51 god i gotov sam,zasto bi neko drzao mene kad moze naci nekog od 25 god ?!To je kraj radnika i nas koji imamo 15 god do penzije !

ODGOVORITE
Name

bambus

02.08.2015 18:27

Uopšte nije problem u tom zakonu. Problem je u korupciji i negativnoj selekciji. Ovaj novi zakon će direktorima odriješiti ruke, i oni će se riješti upravo radnika i stručnjaka, a u tim državnim preduzećima ostaviti svoje kurve, poltrone i glasače.

ODGOVORITE
Name

Dragan bl

02.08.2015 21:28

Svaka cast lolo najbolji komentar do sad najbolji primjer

ODGOVORITE
Name

žare

03.08.2015 04:54

Opet ova pametnica. Dajte da je izaberemo za premijera ne bi li nas riješila svih muka!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

03.08.2015 07:03

Uporno se pominje rec "Evropa",mislim da se ne moze ono iz Evrope preneti na Balkan.Balkan je specifican i zakone bi trebalo donositi (a ne vecito prepisivati) u skladu sa mogucnostima,kulturom i podnebljem.Ko ce i na koji nacin balkanskog poslodavca naterati da postuje prava radnika,i obrnuto,niko.Sto se "proturivanja"zakona tice.Onomad sam citao da se u nekim drzavama EU najvise zakoni "proturuju" u vreme svetskog prvenstva ,evopskog prvenstva u fudbalu, za vreme praznika i godisnjih odmora.Onda kad je narod euforican.

ODGOVORITE
Name

Баја

03.08.2015 09:51

ЛОЛО, свака част, свака на свом мјесту!

ODGOVORITE
Name

raša

03.08.2015 13:41

Kome se svidja svidja a kome se ne svidja široko mu polje..

ODGOVORITE
Name

dejanpd

04.08.2015 17:15

Ništa novo, svi koji rade u privatnom/realnom sektoru i do sada su imali ovakve uslove, otkaz moze dobiti bilo ko i bilo kad, bez razloga i obrazlozenja, svakako je mogao da radi i po 5 godina bez ugovora na neodredjeno, svakako je radio po 400-500 sati mjesecno za 400-500 maraka, radio je sa visokom strucnom spremom na fizickim poslovima najgore vrste, istovremeno u javni sektor su primali iskljucivo podobne, bilo na odredjeno ili Ugovor o djelu, te ih nakon odradjenih potrebnih godina iskustva i raspisanog javnog konkursa, primali na neodredjeno, finansirajuci im i strucne ispite itd, te uslove konkursa prilagodjavajuci njima, to je reforma ove vlasti i vec 10 godina uspjesno funkcionise, problem primjenjivosti ovog Zakona se ne tice radnika, na zapadu, odakle su naredili da se usvoji, drzave imaju nekakve obaveze, pa samim tim podsticu zaposljavanje, jer im je to u interesu, kod nas nije, tamo da bi rasteretili fondove davanja po osnovu nezaposlenosti, odnosno socijalne pomoci nezaposlenim, djeci, invalidima, te drugim ugrozenim, podsticu potrosnju, a samim tim raste i budžet, odnosno vraca se u isti, kod nas podsticaj potrosnje se svodi na davanje ogromnih svota na racune probranih u javnom sektoru i najmestenika, dok socijalne kategorije, sto svugdje u svijetu predstavlja i sve nezaposlene, kod nas nemaju nikakva prava, cak se i vrijedjaju pgrdnim izrazima tipa: "neradnici","pune kafane usred dana", "traze posao, a mole Boga da ga ne nadju", ko hoce raditi posla ima", te na druge nacine opravdavaju svoju nesposobnost, dajte 20% Budžeta na nezaposlene i pritisnite inspekcije, Zavod za zaposljavanje, smanjite plate u javnim djelatnostima na prosjek u RS, pa da vidimo sta se moze. Najlakse je udariti represijom, pa neka se snalaze, Zakon je dobar za poslodavce, ne moraju vise placati sindikalce da rade prljave poslove za njih, traziti pravnike da pomazu u otpustanju nepodobnih, traziti rupe u Zakonu koji i onako ne postuju ni po pitanju radnih sati, ni slobodnih dana, godisnjeg, placanja prekovremenih,dopustene kolicine prekovremenih itd, sve moze...

ODGOVORITE