Kosmos: Od teškog do lakog naoružanja

Vaz­du­ho­plo­vni za­vod „Ko­smos“ je pri­je ra­ta za­poš­lja­vao 1.600 ra­dni­ka i ba­vio se na­mjen­skom in­dus­tri­jom za po­tre­be ra­tnog vaz­du­ho­plov­stva i pro­tiv­vaz­du­šne od­bra­ne. Da­nas je u „Ko­smo­su“ za­po­sle­no 229 ra­dni­ka, a ne­ka­daš­nji ba­nja­lu­čki pri­vre­dni gi­gant ugla­vnom se ba­vi uslu­žnom dje­la­tnoš­ću u ener­get­skom se­kto­ru – re­mon­tu­je vje­tre­nja­če i pra­vi di­je­lo­ve za la­ko na­oru­ža­nje.

Republika Srpska 30.07.2015 | 11:36
Kosmos: Od teškog do lakog naoružanja

U „Ko­smo­su“ su se proi­zvo­di­li ra­dar­ski ra­ke­tni i ra­ču­nar­ski sis­te­mi, vršio se ge­ne­ral­ni re­mont ra­da­ra, ra­ke­tnih sis­te­ma i mjer­ne opre­me. „Ko­smos“ je gra­dio po­kre­tne aero­dro­me i po­kre­tne pis­te, a ra­di­li su i pra­kti­čnu obu­ku stra­nih ka­dro­va u Ba­nja­lu­ci i u inos­tran­stvu. U Li­bi­ji su gra­di­li elek­tro­ka­bi­ne­te za pra­kti­čnu obu­ku ka­de­ta.

Pro­past „Ko­smo­sa“ po­če­la je po­čet­kom ra­ta u BiH i tra­je do da­nas. Na­kon afe­re „Orao“, ko­ja ni­ka­da ni­je do­ka­za­na i u ko­joj je ta­daš­nji vi­so­ki pred­sta­vnik u BiH Pe­di Ešda­un op­tu­žio ta­daš­njeg pred­sje­dni­ka Republike Srpske Dra­ga­na Ča­vi­ća da je Republika Srpska izvo­zi­la voj­nu opre­mu Ira­ku, pro­past „Ko­smo­sa“, ko­ji je proi­zvo­dio, izme­đu os­ta­lo­ga, di­je­lo­ve oru­žja, bi­la je ne­mi­no­vna.

Vrši­lac du­žnos­ti di­re­kto­ra „Ko­smo­sa“ Du­šan Vje­šti­ca ka­že da je da­nas si­tu­aci­ja u ovom pre­du­ze­ću te­ška i da naj­ve­će op­te­re­će­nje za ovu fa­bri­ku pred­stav­lja­ju du­go­va­nja – de­vet mi­li­ona KM za po­res­ke oba­ve­ze i 3,5 do če­ti­ri mi­li­ona KM za za­po­sle­ne.

„Trži­šte je po­sli­je ra­ta iz­gu­blje­no. De­se­tak go­di­na ni­je ula­ga­no u te­hno­lo­gi­ju, nes­ta­li su zna­čaj­ni po­slo­vi u Li­bi­ji, a i pre­os­ta­lo trži­šte je re­du­ko­va­no. ‘Ko­smos’ i da­lje ima zna­čaj­nu imo­vi­nu – ne­kre­tni­ne, ze­mlju, pa i te­hno­lo­gi­ju, ali naj­vre­dni­je od sve­ga je ime, ko­je je još u svi­je­tu brend. Ne­ma­mo mno­go za­po­sle­nih, po­tre­bni su nam no­vi po­slo­vi, kon­cept i or­ga­ni­za­ci­ja. Tre­nu­tno ra­di­mo na re­kon­stru­kci­ja­ma vje­tro­ge­ne­ra­to­ra, na re­mon­tu mo­to­ra, ge­ne­ra­to­ra i di­je­lo­va za že­lje­zni­cu i pra­vi­mo ne­ke di­je­lo­ve pje­ša­dij­skog na­oru­ža­nja„, ka­že Vje­šti­ca.

Pro­je­kat u Su­da­nu je, do­da­je on, za­us­tav­ljen, ali će mo­žda ka­sni­je da se „otvo­ri“. Po­res­ke oba­ve­ze mo­ra da ri­je­ši Vla­da RS, a me­na­džment će po­ku­ša­ti da ura­di sve da sma­nji du­go­va­nja pre­ma ra­dni­ci­ma.

„Fo­kus je na to­me da se za­vrše pos­to­je­ći i do­go­vo­re no­vi po­slo­vi. Ne­da­vno sa­mo po­tpi­sa­li osam ugo­vo­ra za re­mont vje­tre­nja­ča i ta­kvi po­slo­vi nam mo­gu obe­zbi­je­di­ti dne­vnu li­kvi­dnost. Pre­go­va­ra­mo s ra­dni­ci­ma i po­ku­ša­va­mo da do­đe­mo do du­go­ro­čni­jih spo­ra­zu­ma. Dva su sin­di­ka­ta, mno­go je ne­za­do­vo­ljnih, ali se na­dam da će nam da­ti šest mje­se­ci grejs pe­ri­oda, da nas ne­će pri­tis­ka­ti i da će­mo us­pje­ti is­pla­ti­ti sva du­go­va­nja u na­re­dne dvi­je ili tri go­di­ne„, is­ti­če Vje­šti­ca.

Mi­haj­lo Zrnić u „Ko­smo­su“ ra­di 30 go­di­na i da­nas je pred­sje­dnik je­dnog od dva sin­di­ka­ta ove fa­bri­ke. Zrnić sma­tra da su sva ta­daš­nja ve­li­ka ba­nja­lu­čka pri­vre­dna pre­du­ze­ća bi­li gi­gan­ti: „Ča­ja­vec“, „Jel­šin­grad“, „Ko­smos“.

„Naj­vi­še smo ra­di­li za afri­čko trži­šte – Irak, Iran, Su­dan, Sa­udij­sku Ara­bi­ju i sa­svim je nor­mal­no da smo sva ta trži­šta iz­gu­bi­li ka­da je po­čeo rat. Te ve­ze su pu­kle, a prvi po­sli­je­ra­tni di­re­kto­ri ‘Ko­smo­sa’ se ni­su tru­di­li da ih obno­ve. I ta­da i da­nas vje­ru­jem sa­mo u rad. U ‘Ko­smo­su’ da­nas ra­di 229 ra­dni­ka. Ne­ka­da smo ra­di­li 12-14 sa­ti dne­vno, jer je­di­no smo ta­ko mo­gli sti­ći za­vrši­ti sve do­go­vo­re­ne po­slo­ve„, pri­ča Zrnić.

Sva­ki ra­dnik je, do­da­je on, imao 100 ili vi­še pre­ko­vre­me­nih sa­ti u to­ku mje­se­ca. To se ta­da zva­lo ‘crve­ni sat’ i bio je pla­ćen vi­še za 35 od­sto u odno­su na re­do­vni. Ako su ti pre­ko­vre­me­ni sa­ti pa­da­li za vi­kend ili pra­znik, on­da su se po­ve­ća­va­li i do 50 od­sto.

„Bi­lo je po­sla, ali je bi­lo i pa­ra. To­li­ko je, za­pra­vo, bi­lo pa­ra da su ra­dni­ci ‘Ko­smo­sa’ 15 go­di­na na­kon po­čet­ka ra­ta ži­vje­li od za­ra­đe­nih pla­ta, re­gre­sa, pre­ba­ča­ja, vi­ško­va. Da­nas ne do­bi­ja­mo pla­te, jer ne­ma­mo trži­šte na ko­je će­mo pro­da­ti ro­bu. Po­tre­ban nam je di­re­ktor s ha­ri­zmom. Ako ne do­đe do krčmlje­nja ‘Ko­smo­sa’, po­go­to­vo ze­mlji­šta na ko­jem se ‘Ko­smos’ na­la­zi, vje­ru­jem da će­mo mo­ći da ra­di­mo to­li­ko da is­pla­ći­va­nje pla­ta i do­pri­no­sa ne­će bi­ti ni­ka­kav pro­blem„, is­ta­kao je Zrnić.

Biv­ši di­re­ktor „Ko­smo­sa“ Dra­gan Ilić pos­tao je dio ovog ve­li­kog pri­vre­dnog pre­du­ze­ća 1992. go­di­ne. Na po­zi­ci­ju v.d. di­re­kto­ra je do­šao sa po­zi­ci­je še­fa pro­je­kta u inos­tran­stvu.

„Učes­tvo­vao sam u pro­ce­su re­mon­ta slo­že­nih elek­tron­skih sis­te­ma. Na­kon ne­ko­li­ko go­di­na sam pos­tao ru­ko­vo­di­lac Odje­lje­na za ra­zvoj i no­ve te­hno­lo­gi­je. Or­ga­ni­zo­vao sam i vo­dio pro­je­kte na te­re­nu. Kao po­slje­di­ca mog pret­ho­dnog ra­da, do­šao sam na fun­kci­ju v.d. di­re­kto­ra. U tom tre­nut­ku su naj­ve­ći pro­ble­mi bi­li u po­slo­va­nju s inos­tran­stvom. Pred­sta­vni­ci sin­di­ka­ta, u to vri­je­me je­di­nog, tra­ži­li su smje­nu ru­ko­vod­stva. Ni­ko od in­že­nje­ra iz na­šeg pre­du­ze­ća ni­je že­lio da se pri­hva­ti te od­go­vor­nos­ti. Naj­ve­ća za­mjer­ka biv­šem di­re­kto­ru je bi­la što ni­je tra­žio rje­še­nja za pro­ble­me ko­ji su se na­go­mi­la­li. Biv­še ru­ko­vod­stvo je če­ka­lo da nam kli­jen­ti do­đu. Ni­su ih tra­ži­li. Naš mar­ke­ting je bio pa­si­van. Ra­dni­ci su tra­ži­li pro­mje­nu. Pro­je­kat u inos­tran­stvu je bio ugro­žen. Ra­dni­ci ni­su do­bi­ja­li no­vac. Ni­sam vi­dio da ne­ko po­ku­ša­va ri­je­ši­ti pro­blem ve­zan za pro­je­kat u inos­tran­stvu. Na kra­ju sam pri­hva­tio du­žnost„, ka­že Ilić.

On do­da­je da su na­čin i or­ga­ni­za­ci­ja po­slo­va­nja u „Ko­smo­su“ is­ti kao osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka i da zbog to­ga ova fa­bri­ka ne mo­že op­sta­ti na trži­štu. Bi­lo je, ka­že, ve­oma te­ško spro­ves­ti bi­lo ka­kvu pro­mje­nu s ne­kim ko ni­je spre­man, ko ne­će da uči i pri­hva­ta ne­što što je ne­mi­no­vno.

„Moj prvi ko­rak je bio da obe­zbi­je­dim da ra­dni­ci ko­ji idu na te­ren u inos­tran­stvo do­bi­ju ba­rem dio svo­jih pri­ma­nja – dne­vni­ce. Do ta­da smo do­bi­ja­li sa­mo akon­ta­ci­je ko­je su po­kri­va­le dio tro­ško­va. To je zna­či­lo da se dug pre­ma ra­dni­ci­ma stal­no po­ve­ća­va. Ka­da sam do­šao, dug na ime dne­vni­ca je bio oko 450.000 KM. Uspio sam sma­nji­ti dug i is­pla­ti­ti sve oba­ve­ze pre­ma ra­dni­ci­ma na ime dne­vni­ca. Da bi ‘Ko­smos’ fun­kci­oni­sao i iz­vrša­vao sve svo­je oba­ve­ze, tre­ba mu pre­ko 400.000 KM sva­ki mje­sec. Uko­li­ko do­da­te obrtna sred­stva ne­op­ho­dna za mi­ni­mal­no po­slo­va­nje, iznos je naj­ma­nje 450.000 KM„, is­ta­kao je Ilić.

Vri­je­dno ze­mlji­šte

Naj­ve­ća vri­je­dnost „Ko­smo­sa“ je, bez su­mnje, ze­mlji­šte na ko­jem je ova fa­bri­ka iz­gra­đe­na. Ne­ka­da sa­vre­me­ni po­go­ni i ra­di­oni­ce iz­gra­đe­ni su na pros­to­ru od 80.000 kva­dra­tnih me­ta­ra. S ob­zi­rom na to da je proi­zvo­dnja „Ko­smo­sa“ na­kon ra­ta go­to­vo nes­ta­la, naj­ve­ći dio ze­mlji­šta na ko­jem se „Ko­smos“ na­la­zi je spre­man za pro­da­ju ili iznaj­mlji­va­nje.

Po­slo­va­nje u inos­tran­stvu

Ilić ka­že da su s par­tne­rom „Ma­tra“, kroz proi­zvo­dnju okvi­ra za AK-47, us­pje­li da do­đu do odre­đe­nog izno­sa na do­ma­ćem trži­štu. Uz sve pro­ble­me ko­je su ima­li u ve­zi s tim pro­je­ktom, do­šli su, do­da­je, do po­lo­vi­ne mje­se­čnih po­tre­ba za ne­to pla­tu.

„Po­slo­va­nje u inos­tran­stvu no­si ra­zli­či­te pro­ble­me. Bu­du­ći da smo prvi put nas­tu­pa­li sa­mos­tal­no, nai­šli smo na pro­ble­me za ko­je ni­smo bi­li spre­mni. Do ovog pro­je­kta sve po­slo­ve u inos­tran­stvu smo ra­di­li pre­ko fir­mi iz Srbi­je. Ovaj pro­je­kat nam je omo­gu­ćio da op­sta­ne­mo. Čim sam stu­pio na du­žnost, ja­sno sam re­kao svi­ma da no­vac ne­će pris­ti­za­ti ona­ko ka­ko mi to že­li­mo. Iz is­kus­tva u po­slo­va­nju sa ze­mlja­ma iz Afri­ke, zna­li smo da se ne mo­že oče­ki­va­ti da sve ide na vri­je­me. To je je­dnos­ta­vno ta­ko. Je­di­ni na­čin da op­sta­ne­mo su no­vi po­slo­vi na do­ma­ćem trži­štu, ko­ji bi obe­zbi­je­di­li re­do­vne pla­te, a pri­liv iz inos­tran­stva bi nam omo­gu­ćio vra­ća­nje du­go­va„, re­kao je Ilić.

Izvor: Capital.ba i Nezavisne novine

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zombi

30.07.2015 11:15

Ne laži lopove, j...o te Kovačević sa kojim si ojadio ove jadne ljude i doveo ih na prosjački štap! Takav šljam treba odatle u zatvor spremit jer ste dvije baterije. Raketnog sistema "Kub"..navodno prodali i sebe ugradili... bando lopovska!

ODGOVORITE
Name

realista

30.07.2015 11:21

A kako u federacji cvjeta namjenska industrija??? A kod nas u RS-u otvorene rane na sve strane...ili smo totalni idioti ili smo odvojeni na dve razlicite planete---Mislim da svi imate odgovor!!!!

ODGOVORITE
Name

zombi

30.07.2015 11:40

Bagro lopovska, kad ste sve opljačkali ti i onaj smrad Kovačević imaš hrabrosti nešto da pričaš.Gdje su pare od dvije baterije"Kub" koje ste prodali Mađarima ...pravite okvire,a Konjic 12,7mm, to je obnova namjenske RS, je.o vas Baja!

ODGOVORITE
Name

Turist biro

30.07.2015 17:09

Svaka riba smrdi od vlasti!

ODGOVORITE