Varufakis osniva evropski pokret

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis želi da osnuje alijansu za Evropu u kojoj će i njemački konzervativci biti dobrodošli, rekao je on za njemački politički magazin "Špigel" i naveo da taj savez neće biti partija.

Svijet 29.07.2015 | 12:25
Varufakis osniva evropski pokret

Varufakis je precizirao da bi to trebalo da bude vanpartijski pokret, jedno mjesto za sve one koji zaista evropski misle i demokratiju u Evropi žele da ožive.

I konzervativci, a to, kako je naglasio, važi i za Hrišćansko-demokratsku uniju, kancelara Angele Merkel i ministra finansija Volfganga Šojblea, pozvani su da učestvuju u tom pokretu.

Varufakis je rekao da njegovi protivnici žele da ga pobjede, jer je on jedan radikalni ljevičar i Grk, ali on je, kako je istakao, prije svega pravi Evropljanin.

Njega brine da bi evropski kontinent mogao da "padne u ruku" antievropljana, poput Mari Lepen.

I premda Varufakis to nije izričito rekao, njegov partner u Njemačkoj mogao bi biti Oskar Lafonten, prenosi magazin.

Lafonten, nekadašnji šef Socijademokratske partije, za koga se kaže da je možda jedan od rijetkih autentičnih socijaldemokrata, ali mu se istovremeno prebacuje i "pecanje" u desničarskim vodama, oštro je kritikovao reforme bivšeg kancelara Gerharda Šredera, pošto su zadirale duboko u socijalno tkivo države.

On je bio lider danas opozicione partije Ljevica, iz koje se povukao.

Varufakis je rekao da je sa Lafontenom razgovorao i da će se susresti sa političarima Ljevice.

Komentari / 0

Ostavite komentar