"Optuži Šarića ili istruni u zatvoru"

"Nudili su mi status svedoka saradnika, ali samo ako optužim Šarića ili bar pokojnog Frica. Kad sam to odbio, rečeno mi je: Onda istruni u Urugvaju!"

Srbija 28.07.2015 | 13:12
"Optuži Šarića ili istruni u zatvoru"

Anastazio Martinčić uhapšen je oktobra 2009. na jahti "Maui" sa 2.174 kilograma kokaina koji je, prema nedavnoj presudi Specijalnog suda u Beogradu, pripadao organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića (osuđen zbog tog šverca na 20 godina zatvora).

Martinčić, koji je, pored urugvajskog, imao i državljanstvo SFRJ, posle skoro šest godina provedenih u zatvoru "Libertas" nedaleko od Montevidea javio se telefonom glavnom uredniku TV Hepi Milomir Mariću i ekskluzivno otkrio mnoge dosad nepoznate detalje o narko-aferi koja već godinama trese čitav region.

Mučili me i ucenjivali

U ispovesti za Informer, Martinčić tvrdi da droga nađena na jahti "Maui" nije pripadala Darku Šariću, već "moćnoj grupi" iz Slovenije, Hrvatske i Italije koja stoji iza ubistva sudije u Palermu i napada na izraelsku ambasadu u Buenos Ajresu!

- Istina je da taj transport kokaina nema baš nikave veze sa Darkom Šarićem, ali ta istina nikoga ne zanima, ni ovde u Urugvaju, ni u SAD, ni u Evropi... Iz nekog nepoznatog razloga svi pokušavaju da zataškaju pravu istinu i da poslove moćnog slovenačko-hrvatsko-italijanskog kartela pripišu Šariću i Srbima - otpočinje Martinčić razgovor. On tvrdi da je u zatvoru u Montevideu bio podvrgnut najstrašnijem mučenju!

- Kidali su mi nokte, užarenim predmetima mi pekli delove tela tako da sada jedva stojim i krećem se uz pomoć invalidskih kolica... Ko me je mučio? Pa oni koji bi želeli da režiraju čitavu priču, oni kojima nikako ne odgovara da ispričam istinu. Istina koju ja znam podjednako ne odgovara američkim tajnim službama, kao ni srpskom, hrvatskom, italijanskom i slovenačkom pravosuđu - objašnjava Martinčić, koji još nije pravosnažno osuđen, a po urugvajskim zakonima za šverc kokaina preti mu najmanje 13 godina zatvora.

Znam ko je švercovao 5,7 tona kokaina!

Anastazio Martinčić tvrdi da tačno zna čija je droga zarobljena na jahti "Maui" oktobra 2009. u luci nedaleko od Montevidea.

- Radi se o najvećoj međunarodnoj kriminalnoj grupi koja stoji iza brojnih terorističkih akcija, trgovine drogom i oružjem, uključujući i ubistvo sudije u Palermu, kada je dignuto u vazduh 200 metara autoputa, i eksploziju u izraelskoj ambasadi u Buenos Ajresu - rekao je Martinčić u svojoj ispovesti Milomiru Mariću. Na pitanje ko su tačno ti "narko-bosovi" koji stoje iza cele operacije, on kaže da "nije lud da konkretna imena otkriva u novinama i na televiziji".

- Sve konkretne informacije sam ponudio tužilaštvu u Beogradu, a sve što sam za saradnju tražio jeste zaštita za moju porodicu. Međutim, ponuđen mi je status zaštićenog svedoka samo ako optužim Šarića ili bar pokojnog Dragana Dudića Frica. Kada sam to odbio, kada sam rekao da neću da lažem kad sam već u Montevideu maltene odrobijao pola kazne, samo mi je odbrušeno: "E onda istruni u Urugvaju!" - prenosi sagovornik.

Zabranjena istina

Martinčić kaže da ga dodatno zbunjuje ponašanje Šarićevih advokata.

- Čak ni ljudi koji brane Darka Šarića, njegovi advokati, nisu me uzeli za svedoka odbrane. Kažu da je sud u Beogradu zaključio da ne postoje tehničke mogućnosti da video-linkom svedočim iz ćelije u Montevideu, iako dobro znam da konferencijska veza radi za sve druge zatvorenike... Očigledno je da istina u ovom slučaju nikada i nipošto ne sme da se sazna - zaključuje Martinčić i ukazuje na činjenicu da nijedan zaštićeni svedok koji je saslušan na suđenju Darku Šariću u Beogradu nikad nije bio u Latinskoj Americi, niti je uopšte upućen u "komplikovane paradržavne puteve droge".

Komentari / 0

Ostavite komentar