Novi napad u Turskoj

Dva turska vojnika su poginula, a četvorica ranjena u napadu automobila bombe na njihov konvoj na jugoistoku Turske gde uglavnom žive Kurdi.

Svijet 26.07.2015 | 16:40
Novi napad u Turskoj

Automobil bomba je eksplodirao dok su vojnici putovali prema okrugu Lice u pokrajini Sijarbakir, rekao je lokalni guverner i dodao da je pokrenuta operacija velikih razmera da se pronađu počinioci.

Napad je usledio pošto je pobunjnička grupa Kurdistanske radničke partije (PKK) zapretila da više neće poštovati primirje, jer je Turska bombardovala njihove položaje u severnom Iraku, prenosi AFP.

Lokalni guverner je rekao da su žrtve namamili na mesto napada, tako što su postavili tri zapaljena vozila na put koji povezuje gradove Dijarbakir i Bingol.

PKK je u subotu saopštio da više nema uslova za poštovanje krhkog prekida vatre, koji se održava od 2013. godine, s obzirom na to da je Turska izvršila najteže bombardovanje na njihove položaje u severnom Iraku, od 2011. godine.

Ta partija decenijama vodi oružanu borbu za samoupravu na jugoistoku Turske, tokom koje je život izgubilo na desetine hiljada ljudi. Mirovni proces koji je započeo 2013. godine nije do sada doneo konačni sporazum.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da Turska "ima pravo na akcije čija su meta teroristi, budući da SAD smatraju PKK "terorističkom organizacijom".

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednosti Ben Rods, koji se nalazi s američkim predsednikom Barakom Obamom u Keniji, pozdravio je i tursku ofanzivu protiv Islamske države u Siriji.

Turska je pokrenula dvostruku antiterorističku prekograničnu ofanzivu protiv džihadista Islamske države i militanata PKK, posle talasa nasilja u zemlji, tako što je bombardovala njihove položaje i gađala ih artiljerijom.

Ofanziva ne uključuje samo ciljeve ID u Siriji, već i pobunjenike PKK u susednom severnom Iraku, koji se ogorčeno protive džihadistima, što je dovelo u opasnost primirje, koje se sa kurdskim militantima održava od 2013. godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

xxx

26.07.2015 14:45

Muslimanske igre bez granica

ODGOVORITE
Name

l

26.07.2015 19:01

Duvaj ga !

Name

707

27.07.2015 14:11

Bravo Turci...kada riješite sa islamistima u Siriji i Iraku...dobrodošli ste i u Federaciju...većina ih je zaboravila od koga su potomci

Name

smoluca

26.07.2015 14:48

Samo Turska i Iran mogu zaustaviti ISIL i sl.ekstremiste sto cine nered i ratove po blisko istocnim zemljama i Africi.

ODGOVORITE
Name

Uros

26.07.2015 16:00

Ti nisi normalan.

Name

nota bene

26.07.2015 16:29

Bijela kuća je poklopac svakom uskuvanom loncu!

ODGOVORITE