Ispovijesti protjeranih u akciji "Oluja"

Vesna K. (83) iz Like sa suzama u očima seća se tih letnjih dana 1995. godine. Kaže da ne prođe dan kada se ne seti užasa koji su pretrpeli ona i njena sestra u koloni na putu ka Srbiji.

Region 25.07.2015 | 22:12
Ispovijesti protjeranih u akciji "Oluja"

"I danas se pitam šta bi se s nama desilo da se čovek iz kolone ispred nas nije ubio zbog toga što na granici nisu hteli da nas onako gladne i očajne puste u Srbiju. Kada je odjeknuo pucanj, svima nam se krv u žilama sledila. U opštoj pometnji, zapanjeni srpski policajci su, videvši taj čin, samo podigli rampu i pustili nesrećni narod preko granice", kaže sagovornica Vesti online, dodajući da se i danas pita ko je bio čovek koji je svojim životom platio ulazak izbeglica u Srbiju.

"Petog avgusta sam pokupio sve što sam mogao, strpao u kamion i krenuo sa suprugom, sinom (6), ćerkom (9), majkom i sestrom. Otac nije želeo da ide. Nije bilo šanse ubediti ga. Kolona se polako kretala. Međutim, nije bilo većih problema. Onda, 7. avgusta, oko podneva, kolonu su počeli da nadleću avioni i krenulo je bombardovanje. Došlo je do eksplozije. Ja sam zadobio povrede po celom telu, a sin, majka i sestra se nisu izvukli. Sahranila ih je supruga dva dana nakon toga. Znao sam da su mrtvi i pre nego što su mi rekli", mirno i hrabro, pokušavajući da uguši suze, priča Dušan, koji sada živi u Apatinu.

U ovom napadu, hrvatski avioni "mig-21" su ubili četvoro dece, jednu devojku (20) i četiri starije osobe, dok je 50 civila, među kojima najviše dece, zadobilo teške povrede, a svedoci se i danas sećaju ugljenisanih leševa, krvi, vatre i ostataka kamiona i traktora.
Bosiljka Đaković iz Petrinje, grada na području hrvatske regije Banija, koja danas živi u Beogradu, tog kobnog dana izgubila je supruga Stanka i ostala sama s njihovo dvoje dece.

"Bilo je rano jutro kada su nas probudile granate. Danima se pričalo da Hrvatska priprema 100.000 vojnika za napad, međutim, to veče se nije razlikovalo od ostalih. Suprug, koji je kao vozač kamiona bio u rezervnom sastavu i tek s vremena na vreme dolazio kući, to veče je bio sa mnom i sinovima, koji su tada imali dve godine i deset godina. Nije verovao da je moguć ovakav scenario. Veče pre bombardovanja pitala sam ga gde da bežimo, a on mi je rekao: "Šta da bežite?! Ukoliko krene granatiranje, idite kod komšije u podrum", i to je bilo sve. Nije verovao da će vojska ući u Petrinju. Mislio je da "plavi šlemovi", odnosno vojnici UN, to neće dozvoliti", priča Bosiljka.

Ipak, nekoliko dana kasnije saznala je da je Stanko mrtav, da zajedno s jednim prijateljem nije uspeo da se povuče na rezervni položaj. Ostaci njegovog izmučenog tela pronađeni su tek 2009. godine, pišu Vesti online.

Sve je počelo 4. avgusta 1995, oko četiri časa ujutro, vojnom akcijom koja je za cilj imala čišćenje teritorije centralne Hrvatske od srpskih snaga i civila koji su tu decenijama živeli. Operacija je zvanično trajala četiri dana i završila se padom Republike Srpske Krajine (RSK).

Samo sam se molila: "Bože, samo kosti da mu nađem" i pre tri godine ekshumirali su ga.

"U papirima kod "uzroka smrti" je jednostavno stajalo: "Rat". Tek naknadno, nakon više zahteva, dobila sam kompletan izveštaj. Pisalo je da su pored rupe od metka na glavi, našli i prelome lopatice, vilice, ruku i nogu, što mi ukazuje da moj muž nije samo ubijen. Nisu ga tukli posle smrti, nad njim je izvršen zločin", zaključuje Bosiljka.

Međunarodni krivični tribunal je operaciju "Oluja" okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat, s ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba s prostora bivše RSK, dok je u Hrvatskoj krvavi 5. avgust državni praznik, slavljen kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

(Srbija Danas)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tenkista

25.07.2015 20:30

Riječ "Hrvat" je dovoljna svakom Srbinu zapadno od Drine a i istočno da sebi stvori sliku ko su Hrvati i koliko nas mrze

ODGOVORITE
Name

E.M

25.07.2015 21:00

STOTINAMA GODINA UNAZAD SU VAMA SRBIMA HRVATI NANOSILI ZLO KROZ ISTORIJU.I UMJETO DA IM VRATITE 91VI STE NANIJELI BOSNJACIMA ZLO KOJI SU SVAMA IMALI NAJMANJE PROBLEMA KROZ ISTORIJU

ODGOVORITE
Name

idi begaj

26.07.2015 07:32

Kazu,da hrvatsko cvece odavno ne mirise.

Name

cvijanovic Brdo Kraijsnik

25.07.2015 21:04

U ime Svih Kraijsnika Kordunasa Baninaca i licana Recu vam samo jedno Kraijnu cemo kad tad Osloboditi od gamadi Ustaski vijorice se Nasa Srpska Zastava nad Kninom Karlovcu Slunju u to budite sigurni Nedajmo Kraijnu u Zaborav pomoz bog Junaci.

ODGOVORITE
Name

sfrj

26.07.2015 04:45

Jesi i ti branio Krajinu iz Beograda.

Name

JEDINICA

26.07.2015 08:12

Tako je!

Name

Milan

26.07.2015 14:34

Nikad pa ni onda! Nisi u pravu drug moj. Ja sam rodom iz Knina i Srbin sam. To je Hrvatska i treba je kao takvu prihvatiti. Da nismo tada postavili barikade, proglasili Srpsku Krajinu, ne bi prošli kao sto smo prošli. Međutim mi nismo htjeli da prihvatimo suverenu Hrvatsku državu i zato smo otišli za Srbiju. Krajina ne postoji, to je Hrvatska i to su granice avnojske

Name

izdaja

25.07.2015 21:38

Budimo malo realni,izdaja,izdaja i samo izdaja....a ko nas izdade ???????

ODGOVORITE
Name

Izdaja

26.07.2015 07:14

To je bila cista izdaja u vrhu Srbije se sigurno znalo za tu Oluju samo je sve prodano i niko nista nije ucinio, a oruzja je bilo dovoljno i aviona i tenkova a niko nije mrdnuo. To su ona nasa 4 SSSS, mozemo ih okaciti macku o rep. Sve se videlo u Hrvatskoj u Bosni i zadnji primer na Kosovu. Pobegli i ostavili svoj narod na milost i nemilost samo zbog politicara. Nadam se da cemo se opametiti u buducnosti inace cemo ostati i bez Srbije.

ODGOVORITE
Name

re sfrj

26.07.2015 09:14

Branila je Srpska UDBA i FRENKI......

ODGOVORITE
Name

vuk

26.07.2015 09:54

Pitajte Arkana ko vas je izdao.

ODGOVORITE