Hrvatska u sporu sa svim susjedima

Slovenija će se svim silama oduprijeti pokušaju Hrvatske da otkaže arbitražni sporazum, pišu slovenački mediji.

Region 25.07.2015 | 21:55
Hrvatska u sporu sa svim susjedima

Oni navode da je Hrvatska u sporu sa svim susjedima i optužuju je da pokušava da izigra svoje međunarodno-pravne obaveze.

Slovenačka vlada, kako se navodi, vjeruje da otkazivanje Arbitražnog sporazuma dvije države ne bi dopustila ni međunarodna zajednica.

Poručuju da će Slovenija u tom odupiranju iskazati političko jedinstvo vladajućih stranaka i opozicije.

Hrvatski sabor će u srijedu i četvrtak, 29. i 30. jula, raspravljati na vanrednoj sjednici, sazvanoj na zahtjev vlade, o novonastalim okolnostima vezanim za sprovođenje pomenutog sporazuma.

Novonastale okolnosti stvorene su objavljivanjem transkripta i audio zapisa koji otkrivaju da su se slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenačka predstavnica ministarstva spoljnih poslova za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija tog suda kako bi dobili dvije trećine Piranskog zaliva.

Većina slovenačkih medija objavljivanje audiosnimaka razgovora Sekoleca i Drenikove, koji su podnijeli ostavke, naziva "obavještajnom" ili "špijunskom aferom" koju su navodno pripremile hrvatske obavještajne službe kako bi kompromitovale Arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su sudije sklone da u tom graničnom soru daju pravo Sloveniji.

Ljubljansko "Delo" navodi da je Arbitražni sporazum potpisan 2009. obvezujući dokument "čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi", te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

Hrvatska je "u sporu sa svim susjednim državama", navodi vodeći slovenski list koji dodaje da Zagreb nije riješio ni granični spor sa Srbijom, BiH, te Crnom Gorom, kao i da je u sporu s Mađarskom oko vlasničkih odnosa u Ini.

Napominje se i da je Hrvatska u sporu sa Itaijom oko radio frekvencija u Dalmaciji, Istri i na nekim hrvatskim ostrvima, prenijela je Hina.

"Hrvatska ne može odstupiti od toga da Arbitražni sud granični spor sa Slovenijom riješi po pravilima Arbitražnog sporazuma", izjavila je za "Delo" Vasilika Sancin, profesorka Pravnog fakulteta u Ljubljani i članica stručnog tima za praćenje arbitraže.

Po njenim je riječima jedan dio Arbitražnog sporazuma već ispunjen jer je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omogućila joj punopravno članstvo.

"Dio sporazuma je tima ispunjen, a sada treba da bude ispunjen i dio koji se odnosi na granični spor", rekla je ona i dodala da hrvatski izlazak iz Arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija ni međunarodna zajednica.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio je za taj list da Hrvatska pokušava da poništi Arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspjeti i da će slovenačka politika u tome zauzeti jedinstveni stav.

Objavljeni tajni razgovori Sekolca i Drenikove za Brgleza su, kako je rekao, bili "veliko iznenađenje" koje će imati svoje posljedice, ali će sporazum o arbitraži opstati.

"Slovenija mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet Arbitražnog suda i legitimitet Arbitraznog sporazuma", kazao je Brglez, dodavši da Hrvatska sada "pokušava izigrati svoje međunarodnopravne obveze".

"Nadam se da će se vruće glave brzo ohladiti jer će u suprotnom napetosti među našim državama opet porasti", kazao je Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi kako objavljivanje kompromitirajućeg materijala u Hrvatskoj, koju zove pokušajem dezavuisanja rada suda, po tvrdnjama obavještajnih krugova u Sloveniji pokazuje da se Hrvatska našla u "velikoj neprilici" nakon vijesti da će izgubiti arbitražni spor.

List u komentaru navodi da je hrvatska "obavještajna akcija" bila "odlično izvedena" i da je blamirala slovenačku politiku i obavještajni aparat, no da se radi samo o "prividnoj pobjedi" u pokušaju uticaja na trojicu "nenacionalnih" sudija.

"Trojica profesionalnih sudija u arbitraži teško će moći da priušte veću promjenu odluke o toku granice u odnosu na onu koju su utvrdili proteklih mjeseci, kako zbog vlastitog kredibiliteta, tako i zbog opšte nepristranosti suda kao takvog", navodi se u komentaru "Dnevnika".

(Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

EVROPSKA UNIJA

25.07.2015 14:20

NAS U BOSNI UČE EUROPSKIM PRAVLIMA A PRIMILI SU ZEMLJU KOJA NEMA RIJEŠENU GRANICU SA BILO KOJIM OD SUSJEDA I NISU VRATILI IMOVINU SRBA U HRVATSKOJ.

ODGOVORITE
Name

Janko

25.07.2015 14:41

Koja to ex yu zemlja,nema spora sa komsijama ? Ovo sa Hrvatskom vazi za svo okruzenje.

ODGOVORITE
Name

Vićentije

25.07.2015 14:43

Pa ljudi, zar je to moguće. Zar i Hrvate neko da zaj.be.E svaka čast Slovencima koji su ovoga puta ispali mnogo veći maheri od Hrvata. Franjinim pohlepnicima nije dovoljno nešto više od hiljadu kilometara morske obale, već bi da otkinu i ono malo mora što ga Janezi imaju. Oni bi to uradili i sa BiH komadićem mora kod Neuma, ali im nije do stoga stalo iz prostog razloga što to područje ionako drže i naseljavaju hercegovački Hrvati.Franjini sljedbenici imaju pik i na dio teritorije opštine K. Dubica, zatim oni bi i čitavu Prevlaku (spor sa CG), zatim bi da uizmu dio Srbije na lijevoj obali Dunava...Kanite se Kockasti ćorava posla i budite ljudi bar jednom u istoriji.

ODGOVORITE
Name

BiH Mostar

25.07.2015 15:06

Čova i Baje se vole, zar ne?

Name

Devizni sug

25.07.2015 15:01

Zašto Slovenci ne vrate staru deviznu štednju građanima BiH i ako je sud u Strazburu donijeo obavezujuću presudu. Baš me briha šta se događa Hrvatima.

ODGOVORITE
Name

***

25.07.2015 15:17

Hrvatskj treba oduzeti svu jadransku obalu osim od Piranskog zaliva do Zadra. Od Zadra do Ploča ista treba da pripadne Srpskoj Krajini a od Ploča do Prevlake treba da pripadne Bosni i Hercegovini. I to je to.

ODGOVORITE
Name

Brod

25.07.2015 15:24

A šta drugo može država u kojo se po stadionima crta "svastika" nego da otima tuđe prostore, ovakva država je samo postojala za vrijeme Hitlera i sad ima iste ciljeve i od istih podršku, jesuli pobili proterali Srbe ono malo što ih je ostalo nemaju nikakva prava. Jesu li slali redovnu vojsku u BIH, naravno da jesu i sad pokušavaju da od svih država otimaju teritoriju, što je dokaz da su najagresivnija država u Evropi da nekažem nešto teže, ato će se vidjeti na proslavi Oluje od govora zvaničnika do nastupa "estradnih umjetnika".

ODGOVORITE
Name

Баја

25.07.2015 18:44

Брод --->>> Апсолутно си управу, свака ријеч је на свом мјесту! ;)

Name

Gradiška

25.07.2015 16:16

Samo da je Šešelj boljeg zdravlja, nebi ih ni NATO spasio

ODGOVORITE
Name

hercegovina

25.07.2015 16:30

Makarska treba da bude vracena BH !

ODGOVORITE
Name

?

25.07.2015 19:05

Sta bi vi sve radili da se pitate, ali se ne pitate pa su vam to samo pusta zelje.

ODGOVORITE
Name

Gašpar

25.07.2015 19:06

Poznate Svjetske licnosti o Hrvatima: 1) "Hrvati nikada u istoriji nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom" (Franjo Josif) 2) "Hrvati, to su dronjci" (Franjo Josif) 3) "Hrvati su izmet ljudskog roda" (Adolf Hitler) 4) "Hrvati su najhrabriji narod na svijetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide" (Jovan Ducic) 5 )"Od svih naroda na zemaljskom saru, Hrvati su najgrozniji" (Karl Marx) 6) "Boze sacuvaj nas gladi, kuge i Hrvata" (iznad ulaza u jednu Njemacku katedralu) 7) "Hrvate treba staviti pod starateljstvo" (Teodor Ruzvelt). Treba li još šta dodati???

ODGOVORITE
Name

soko

25.07.2015 19:14

Ovo je cist dokaz da je ova drzava i fasisticka i okupatorska!

ODGOVORITE
Name

Re.Soko

26.07.2015 13:36

ej Sokole,navedi barem jedan teritorij kojeg su Hrvati okupirali,malo se saberi i nemoj samo mlatiti praznu slamu.

ODGOVORITE