Zašto se zaplijenjena roba iz UIO skladišta ne dijeli ugroženima?

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u svojim skladištima čuva oduzetu robu u vrijednosti od 9 miliona maraka. 

Bosna i Hercegovina 23.07.2015 | 10:14
Zašto se zaplijenjena roba iz UIO skladišta ne dijeli ugroženima?

Roba je to koja bi dobro došla socijalno ugroženim i humanitarnim organizacijama, ali zbog komplikovanih procedura, ne dolazi na pravu adresu. Najčešće se prodaje na licitacijama, i to pravnim licima.

Nekoliko miliona pari čarapa...milioni komada veša, hiljade veš mašina i ostale bijele tehnike, tepisi, igračke, namještaj, suđe, skije i ostala sportska oprema. Privremeno oduzeta roba u magacinima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), stoji po nekoliko godina. Najčešće ide na aukciju, ali i direktnu prodaju.

Duvan zaplijenjen u akciji List, kao vrsta akcizne robe, vjerovatno će bti uništen kada se donese pravosnažna sudska osluka. To ne mora da čeka roba poput bombona ili čokolada, kojoj je rok pri kraju.

Ono što se ne proda, formalno može biti donirano. No , Uprava nema mehanizam za taj posao. Odobrenje mora dati Savjet ministara BIH.

"Zaista to su komlikovane procedure, a znam da ima dosta robe koja može biti donirana mnogima kojima je potrebna", navodi Ratko Kovačević iz UIO-a BiH.

Poreznici su do sada zbog carinskih prekršaja, oduzimali stvari poput vreće za boks, korner zastavica, mjerača vlage, ali i luksuznnih automobila, i skupe akcizne robe.

Korist od svega najčešće imaju kupci, uglavnom pravna lica. Dio robe čekajući kupca, propadne u skladištima.

Dok u skladištima roba propada zbog komlikovanih procedura, humanitarci na ulici prave hljeb od tekstila.

Baš to radi Miroslav Subašić, za javnu kuhinju Obrok ljubavi.

"Kažu mi na šta smo spali da jedemo tekstil, a o čemu se radi, ne jedemo mi tekstil, već od njega koji se baca, dobijamo hljeb. Da unaprijedimo javnu kuhinju na tržištu prodajemo tekstil koji se baca i pravimo hljeb", ističe Subašić iz Mozaika prijateljstva.

Hljeb kao i osnovne životne nemirnice nedostaju za preko 600.000 stanovnika BiH, ljudi koji žive na granici siromaštva. Djece, za koju bi makar jedne donirane patike iz ovih skladištva, značile suve noge u školskim klupama.

Izvor: N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pp

23.07.2015 08:55

Duhan koji je zaplijenjen u akciji List nece se unistiti,isto kao sto nije unisteno cca 30.000 kg.duhana koji se nalazio u UIO RC Mostar koji je prodat u bescenje, a trebao se po Zakonu o akcizama unistiti.Niko nikada nije zbog toga odgovarao kao i u masi drugih slucajeva u ovome centru gdje je sa oduzetom robom kriminal ogromnih razmjera,sve se zna a niko nista ne poduzima.

ODGOVORITE
Name

lolo

23.07.2015 09:17

Treba tu robu prodati i napuniti budžet. Znaš li pošto je samo felna za prešednikov mercedes! Ugroženi ne bi bili ugroženi da su sposobni.Ko nije sposoban treba da nestane. Ovo mora biti zemlja sposobnih. Ako ne znaš ukrasti, ti onda crkni.

ODGOVORITE
Name

Srž

23.07.2015 10:43

"pp" , slažem se, tako je i banjalučka policija oduzimala drogu, da bi je dalje oni dilali. I to po osnovnim školama!

ODGOVORITE
Name

Hmmm

23.07.2015 10:58

Neka dio robe odvoje za mladence Dodik,dok ne stanu na noge...

ODGOVORITE
Name

Brod

23.07.2015 11:03

Ta roba uskoro dolazi na novu pijacu u Brod, samo se čeka zatvaranje stare pijace malo zapelo jer su stari vlasnici štandova na Brodskoj pijaci protestovali i odbijaju da napuste staru lokaciju mada im opština nije produžila rješenja za rad. Očekuje se dolazak Republičke INSPEKCIJE I SPECIJALNE POLICIJE KOJA ĆE NASILNO ZATVORITI PIJACU.

ODGOVORITE
Name

zz

23.07.2015 11:21

Tko vrati stotine flasa vrhunskog vina Dingac vlasniku,a trebalo je biti unisteno.Cudo se u Mostaru desava sa oduzetom robom.

ODGOVORITE