Opasna sojina sačma čeka na ulazu u BiH

Lobisti već nekoliko dana vrše pritisak na Savjet ministra BiH, tražeći dozvolu za uvoz više od 40 kamiona sa opasnom GM sojinom sačmom na tržište Bosne i Hercegovine, a koje inspektori drže blokirane na graničnim prelazima Gradiška i Orašje, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Bosna i Hercegovina 23.07.2015 | 08:08
Opasna sojina sačma čeka na ulazu u BiH

Sagovornik Patrije koji je pristao govoriti pod uslovom anonimnosti tvrdi da se na graničnim prelazima Gradiška i Orašje i dalje nalazi više od 40 kamiona sa GM sačmom, a koji pokušavaju ući na tržište BiH, što bi značilo i katastrofalne posljedice po zdravlje velikog broja građana BiH.

GM hrana je jedan od najvećih prijetnji po zdravlje ljudi današnjice. Hrana uzgojena na ovakav način dovodi do poremećaja rada u ljudskom organizmu, to ostavlja nesagledive posljedice po zdravlje, naročito kod djece. Upotreba hrane uzgojene na ovakav način zabraljena je u najvećem dijelu svijeta, a njena distribucija strogo je kažnjiva i u BiH.

GM sačma koju u BiH uvoze razne kriminalne mreže koristi se, najčešće, u proizvodnji hrane za perad. Njeni opasni sastojci dospijevaju u meso životinja, a odatle i u ljudski organizam.

Voditeljica Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar dr. Vesna Brkić rekla je ranije za Večernji list kako su u prva četiri mjeseca 2015. godine mostarski ljekari dijagnostifikovali dijabetis kod čak 12 djece, i da su ljekari u pet slučajeva otkrili da je uzrok takvog hormonalnog poremećaja kod djece isključivo piletina, pileće hrenovke i salama.

A, opasna piletina nije hranjena ničim drugim do GM sojinom sačmom.

Opasna GM sojina sačma prvo dolazi u Luku Koper iz Brazila, a iz luke dalje ide prema BiH i regionu.

Jeftinija je i do dva puta od prirodne sačme, pa stoga predstavlja i priliku za enormnu zaradu.

Ranije je u BiH uvezeno više od 130 kamiona opasne sačme, tvrdi ovaj izvor, ali je uvoz zaustavljen prije nekoliko dana, nakon što su inspektori otrkili ovaj kriminalni lanac.

Izvor novinske agencije Patria otkiva da lobisti i uvoznici sada GM sačmu ne mogu vratiti ni u luku Kopar, jer njihovi dobavljači iz Kopra ne žele robu da prime nazad.

Kod pet od 12 djece uzrok dijabetisa je isključivo piletina, pileće hrenovke i salama

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

hercegovac

23.07.2015 06:17

Sve se zna a niko ne odgovara! Mektiću zašto ne reaguješ,hapsi i diži optužnice ili će naša djeca i dalje biti žrtve kriminalnih uvoznih klanova.

ODGOVORITE
Name

Soja

23.07.2015 06:39

Ona je na granici, nazad nema kud samo se ceka ko da uzme pare i da ulazi.

ODGOVORITE
Name

ja

23.07.2015 07:21

Kazni ljude koji tu robu uvoze,Zapljeni robu i unisti je.Eto je li to toliko komplicirano.Boze dragi moze li se ista lako rjesiti u ovoj zemlji.....

ODGOVORITE
Name

I

23.07.2015 07:54

I oduzeti kamione, kao sredstvo izvrsenja. Zakon tako nalaze. I nikad vise GMO ne bi bio ni blizu granice.

Name

nutricionista

23.07.2015 07:27

Postovani Forume! Ostaje mi samo da se nadam da BH-odgovorni NECE dozvoliti uvoz ovakvih i slicnih proizvoda. BH nije zemlja kojoj je potreban uvoz bilo kakve hrane. Tamo je mediteran i zemlja na kojoj moze skoro sve da uspijeva. Poljoprivredu treba unapredjivati ali se pri tome oslanjati samo na vlastite resourse!!! GM NIKADA!!!!

ODGOVORITE
Name

Neka

23.07.2015 07:58

Neka izvezu u Hrvatsku,tamo je dozvoljena Gmo soja.Na cijenu krajnjeg proizvoda mlijeka,mesa i ostalog,cista i skuplja soja ne utice mnogo na cijenu.Neka se odreknu malo profita na ustrb zdravlja naroda.

ODGOVORITE
Name

vuper

23.07.2015 08:44

Nutriconista, da se kladimo da ces i ti nesto od toga pojesti.

ODGOVORITE
Name

radnik

23.07.2015 09:34

Nisu ovi kamioni krenuli tek onako da prodaju po pijacama i selima znaci ima narucioc vrlo jednostavno i posao za sipu znaci trba neko u haps ali to se nece desiti. Zasto Sarovic cuti to je njegov resor ja mislim da se ceka da se uzmu pare.

ODGOVORITE
Name

Bojan

23.07.2015 09:35

Mene interesuje da li će, u ovom slučaju BN TV koja je objavila vijest, ispratiti kompletnu priču do samog kraja ili će ovo biti prva i poslednja vijest na ovu temu, a za 10 dana kada svi zaborave ovu vijest kamioni će da pređu u BiH i niko to neće spomenuti. "Ranije je u BiH uvezeno više od 130 kamiona opasne sačme, tvrdi ovaj izvor, ali je uvoz zaustavljen prije nekoliko dana, nakon što su inspektori otrkili ovaj kriminalni lanac." Neka kažu ko je u tom lancu i u kom je istražnom zatvoru, ko vodi postupak i kako spriječiti sve ovo?!

ODGOVORITE
Name

koo

23.07.2015 10:32

Sto je opasno, je to neko obolio od GMO hrane. Postoje li znanstvene cinjenice koje to dokazuju. Molim sve strucnjake da navedu izvore svoga znanja i studije koje dokazuju stetnost GMO hrane. Ne da sam za uvoz GMO soje, ali molim vas ne panicarite. Ako je u RH

ODGOVORITE
Name

Svjedok

24.07.2015 18:12

Zna se koje su firme uvoznici i godinama se ratni profiteri enormno bogate zahvaljujuci ovom prljavom poslu.

ODGOVORITE
Name

svjedok

24.07.2015 18:15

Na GP Gradiška ima carinik D. koji pomaze ovom lancu oko "carinskih poslova" kad zapne..

ODGOVORITE