Gnusna prijetnja iz Hrvatske upućena BiH

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, Slavko Matanović uputio je pismo hrvatskom ministru saobraćaja Siniši Hajdašu Doničiću u kojem stoji da bi prije početka radova na Pelješkom mostu dvije zemlje morale postići bilateralni sporazum o primjeni konvencije UN o pravu mora i razgraničenja na moru.

Region 22.07.2015 | 21:14
Gnusna prijetnja iz Hrvatske upućena BiH

Ministar Hajdaš Dončić juče je rekao da nikavo pismo od svog BiH kolege nije dobio te je oštro upozorio BiH vlasti da ne ucjenjuju Hrvatsku.

„Bosna i Hercegovina mora znati da mi držimo ključeve njene saobraćajne povezanosti s Evropom. Hrvatska se ne da ucjenjivati i u koliko BiH ne bude kooperativna neće se graditi mostovi preko Save kod Svilaja i Stare Gradiške“.

Hajdaš kaže da Hrvatska podržava evropski put BiH ali ne trpi ucjene i pritiske.

„Ukoliko će nastaviti s ucjenama, Bosna i Hercegovina će u EU ići preko Drine i Srbije, a ne preko mostova na Savi“, oštro je poručio vlastima u Sarajevu.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u svom saopštenju navodi da je ministar Matanović pozvao svog hrvatskog kolegu da Hrvatska hitno imenuje članove zajedničkog tima koji bi razgovarali o primjeni konvencije. BiH je već ranije formirala svoj tim za pregovore.

Ministar Matanović je prije desetak dana bio u Zagrebu na razgovorima s Hajdašem Dončićem gdje se među ostalim razgovaralo o građenju mostova na Savi, ali i Pelješkog mosta. Matanović tada nije imao prigovor na stavove Hrvatske.

Ministar Hajdaš Dončić tvrdi da za razgovore o primjeni UN povelje nema potrebe.

Naime, u Studija izvodljivosti, koja je nedavno prezentovana i kojom je utvrđeno da je most Pelješac najbolja veza za spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje, analizirana je i spomenuta UN povelja te je zaključeno da njena primjena u ovom slučaju nema nikakve osnove.

„Hrvatska povezuje svoju teritoriju sa svojim teritorijem. Dakle, dva dijela hrvatske teritorije i nema govora o potrebi primjene navedene povelje“, kazao je juče Hajdaš Dončić.

On takođe podsjeća da su dvije države još 2006. godine potpisale sporazum o minimalnim dimenzijama mosta. Tada je potpisano da najveći otvor mosta mora minimalno biti širine 200 metara te visine 55 metara.

Prema sadašnjem projektu raspon mosta je 268 metara, daleko više od minimalno dogovorene mjere.

Mostovi preko Save kod Svilaja i Gradiške su najkraća veza sa BiH sa Hrvatskom i EU i zato su važni za povezivanje BiH.

Hrvatskoj ti mostovi u strateškom smislu nisu toliko važni. Zato nije čudno što su hrvatski zvaničnici već nekoliko puta upozorili BiH vlasti da bi mogli ostati bez oba mosta.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je tako prije nekoliko mjeseci jasno poručio da most kod Stare Gradiške nije prioritet za Hrvatsku, ali u slučaju da bude kooperativna oko granice i Hrvatska će biti kooperativna oko mosta.

(Jutarnji list)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

armax

22.07.2015 19:24

Ja bih pre rekao da ovde Hrvatska ucenuje!

ODGOVORITE
Name

Akabiba

22.07.2015 19:30

Tako je treba se hrvatska pod hitno povezat dosta je torture u Neumu !!

ODGOVORITE
Name

Armax

22.07.2015 19:32

Gospodo iz Hrvatske, upravo se to i događa, pomiriće mo se mi sa Bošnjacima pa će Bosna preko Drine u EU! Sta će onda biti sa vama!!! Dunuće košava

ODGOVORITE
Name

***

22.07.2015 19:53

Slovenija je načela Hrvatsku kod Piranskog zaliva a Hrvatskoj šokovi tek slijede.

ODGOVORITE
Name

mozak

22.07.2015 19:55

Ovaj most kod Svilaja ide sigurno jer to je dio koridora 5C iz srednje Evrope prema jugu Hrvatske i tu Hrvatska ima interes, e ovaj kod Gradiške im sigurno ne treba.

ODGOVORITE
Name

B i H

22.07.2015 20:00

Koliko nas vole vidimo i osjetmo kad dodjemo na njihovu granicu ...

ODGOVORITE
Name

Zmaj od Bosne.

22.07.2015 21:24

Neka prave Hrvati tunel ispod mora.Kao Englezi i Francuzi.Tako ce ostati u dobrim odnosima sa BiH.

Name

Brod

22.07.2015 20:06

Ljute ustaše, Slovenci ih nokautirali oko granice na moru.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

22.07.2015 21:05

Hrvatska je u nokautu ovih dana: niko nece na "proslavu oluje", Slovenci ih izgleda dobro zeznuli, najzaduzenija zemlja i sa najbrze rastucim dugom, nakon Grcke, Bosnjaci se okrecu Srbiji, a gle cuda ni Dragan Covic na ide na "proslavu oluje"??!! Iskreno zelim da otopljavanje odnosa na relaciji sluzbeno Sarajevo i Beograd uspije!!

Name

Logika

22.07.2015 21:25

da su slobo i aljo bili pametniji sad bi oni u dubrovnik i split dolazili samo kao turisti

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

22.07.2015 21:37

POZNAJEM OVOG HAJDAŠ DONČIĆA, ON JE TIP KOJI NA SLUŽBENI PRIJEM DOLAZI U PATIKAMA I TRENERCI... ČOVJEK STVARNO NIJE ZA MINISTRA I NEMA POJMA O TRANSPORTNIM POLITIKAMA... ALI NJEGA JE NJEGOV SDP POSTAVIO NA TO MJESTO... NE BAVIM SE POLITIKOM, ALI ONAJ KALMETA BEZ OBZIRA NA OPTUŽNICU JE BAREM BIO PRISTOJAN U PROFESIONALNIM ODNOSIMA I NA BILATDERALNOM NIVOU...

ODGOVORITE
Name

soko

22.07.2015 23:01

Izvinice se vama Becirevic kad nece Vucicu koja ucjena za bih nece dozvoliti prelazak granice pa nije EU u Hrvatskoj nego ste vi u EU puno ste se digli ali koja ptica rano leti brzo se u..re.

ODGOVORITE
Name

kako god

22.07.2015 23:01

Volite se vi i sa ovakvim vokabularom , dokazano već !

ODGOVORITE
Name

milos

22.07.2015 23:38

Muslimani i Srbi su naj vece budale vjeruju Hrvatima sjecam se kad je poceo nesretni rat Muslimani su ih prihvatili cim su ojacali potukli su se sa Muslimanima kada su vidjeli da su slabiji molili su za pomoc Srbima. Srbi ih pustaju da izadju a posle mjesec dana udarise na Srbe a sada na BiH.

ODGOVORITE
Name

Promjene

23.07.2015 10:56

I za ove mostove što je spomenuo, slijedi šamarčina od EU. Hrvati će je uskoro zvati AU a ne EU.

ODGOVORITE