Grčke banke od danas ponovo otvorene

Grčke banke biće danas ponovo otvorene nakon što su tri nedelje bile zatvorene, i dalje će važiti limiti za podizanje novca i biće provođena kontrola kapitala.

Svijet 20.07.2015 | 07:45
Grčke banke od danas ponovo otvorene

Uredbom grčke vlade, utvrđeno je da limit za podizanje novca tokom jedne sedmice iznosi 420 evra, a dnevni limit za podizanje novca i dalje će biti 60 evra, preneo je AFP.

Tronedeljni prekid u radu grčkih banaka mogao bi da košta tu zemlju čak tri milijarde evra, ne računajući neostvareni prihod od turizma, pokazala je najnovija studija.

Grčki dnevni list Katimerini je, pozivajući se na podatke trgovinskih udruženja, objavio da je samo maloprodajni sektor pretrpeo štetu od 600 miliona evra, pri čemu je najviše pogođen sektor maloprodaje odeće.

Zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas potvrfdio je da će banke u Grčkoj danas početi sa radom.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica.

Uredba je izdata istog dana kada su novi ministri grčke rekonstruisane vlade položili zakletvu, navodi AP.

Pet uglednih članova Sirize je promenjeno, pošto je četvoro njih glasalo u skupštini protiv sporazuma Grčke sa kreditorima u utorak, dok je peti podneo ostavku pre glasanja.

AFP ističe da grčki premijer Aleksis Cipras mora da deluje brzo, jer Atina mora da odobri drugi paket reformi vezanih za bankarstvo i pravosuđe u sredu, kako bi se kvalifikovala za treći kreditni program za oporavak u iznosu od 86 milijardi evra.

Novi zamenik grčkog ministra finansija zadužen za pitanje državnih prihoda Trifon Aleksijadis novinarima je kod Predsedničke palate, gde je održano polaganje zakletve, rekao da "počinju teški napori" i da "praksa izbegavanja uplaćivanja poreza još nije pobeđena".

Na funkciji su ostale sve ključne ličnosti vlade - vicepremijer Janis Dragasakis, ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis, ministar privrede Jorgos Statakis, ministar finansija Euklid Cakalotos, šef diplomatije Nikos Kocijas, ministar odbrane Panos Kamenas, a promene su se pretežno odnosile na funkcije zamenika ministara.

Ministra energetike i zaštite životne sredine Panajotisa Lafazanisa na funkciji je zamenio Panos Skurletis, ali će Lafazanis kao i bivši ministar finansija Janis Varufakis, ostati poslanik vladajuće Sirize u parlamentu.

Komentari / 0

Ostavite komentar