Najskuplji muzički spotovi svih vremena!

Popularna muzika i video spotovi već dugo su neraskidiva celina, mnoge loše pesme postale su veliki hitovi zahvaljujući kvalitetnim spotovima, a takođe i mnoga vrhunska muzička dela prošla su potpuno nezapaženo, jer nisu bila propraćena odgovarajućim videom. Velike svetske zvezde svesne značaja spotova ulagale su ogromne sumu novca u video produkciju, a uložene pare su im se uglavnom višestruko vraćale. Pogledajte neke od najskupljih video spotova u istoriji muzike.

Zabava 18.07.2015 | 09:41
Najskuplji muzički spotovi svih vremena!

Majkl Džekson i Dženet Džekson: "Scream", "Bad", "Black or White"
Ceo spot za pesmu "Scream" koštao je 7 milona dolara, što je ekvivalentno današnjoj sumi od oko 10 miliona dolara. Dnevni trošak je bio oko 630 hiljada dolara. Šminkanje Majkla Džeksona stajalo je 3.000 dolara dnevno, a šminka Dženet Džekson oko 8.000 dolara dnevno. Lomljenje gitara koštalo je 53 hiljade dolara, kompjuterski izrađena letilica 63 hiljade, a efekti stapanja različitih umetničkih dela 50 hiljada dolara. Veliki video bim stajao je 80 hiljada, a za rasvetu je potrošeno ni manje ni više nego 165 hiljada dolara.

Drugi spot, za pesmu "Bad", režirao je Martin Skorseze i urađen je za tadašnjih 2,2 miliona dolara. Poznati reditelj je od te sume uzeo milion dolara, a scenario za ovaj 18-minutni video koštao je 200 hiljada dolara.

U spot iz 1991. godine "Black or White" Majkl Džekson je takođe uložio ogromne pare, a pominje se cifra od 4 miliona dolara.

Madona: "Die Another Day", "Bedtime Story" i "Express Yourself"

Madonin menandžment nikada nije žalio pare kada je bila u pitanju izrada video spotova, što je u velikoj meri doprinelo da ova pevačica postane broj jedan u svetskoj pop muzici. Madonini spotovi "Die Another Day", " Bedtime Story" i "Express Yourself" koštali su između 5 i 6 miliona dolara po videu, a ove investicije su se višestruko isplatile, jer Madonna danas od samo jednog nastupa može da zaradi tu sumu.

Maraja Keri i Džej Zi - "Heartbreaker"

Ovo je najskuplji spot koji je Maraja Keri snimila u svojoj karijeri, koštao je 2,5 miliona dolara. Za iznajmljivanje bioskopske dvorane plaćeno je 100 hiljada dolara, frizer je uzeo 13 hiljada, a mali pas koji se pojavljuje u spotu zaradio je zajedno sa svojim trenerom 6.000 dolara. Za scene tuče angažovan je profesionalni koordinator koji je uzeo 7.000 dolara, a kratki animirani film plaćen je 80.000 dolara.

Paf Dedi - "Victory"

Ovaj spot je režirao Markus Nispel, a u njemu se između ostalih glumaca pojavljuju Deni de Vito i Denis Hoper. Spot je koštao 2,7 miliona dolara, za pirotehniku je utrošeno preko 100 hiljada dolara, unajmljivanje helikoptera koštalo je 21 hiljadu dolara, a veštačka kiša je koštala 10 hiljada dolara. Kaskaderima je za skok sa jedne na drugu zgradu plaćano 5.000 dolara.

Lejdi Gaga-Judas

U ovom spotu Lejdi Gaga glumi Mariju Magdalenu, motorciklisti koji je prate predstavljaju Isusa i 12 apostola, a glumac Norman Ridus je Juda za kojim čezne srce Lejdi Gage.
Prvobitno je odlučeno da se uloži čak 10 miliona dolara u realizaciju ovog spota, ali se od toga odustalo i spot je odrađen za nekoliko puta manju sumu. Urađen kao verska provokacija spot je izazvao veliku pažnju bez obzira na mnogo manji budžet od planiranog .

Guns n' roses - "November Rain", "Exstranged"

Spot "November Rain" je u vreme kada se pojavio važio za jedan od najskupljih, a tada je plaćen 1,5 miliona dolara. Međutim, ovaj spot se smatra i jednim od najprofitabilnijih u istoriji rok muzike. Unajmljivanje simfonijskog orkestra stajalo je 25 hiljada dolara, izgradnja kapele 150 hiljada dolara, a za venčanicu i posmrtni kovčeg plaćeno je po 8000 dolara. U spotu se inače kao nevesta pojavljuje prelepa manekenka Stefani Simor koja je takođe dobila pozamašan honorar. Povedeni ogromnim uspehom Gansi sledeće godine ulažu velike pare u snimanje spota "Exstranged", po nekim izvorima čak 4 miliona dolara, ali ova pesma ni izbliza nije dostigla popularnost hita "November Rain".

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar