Evo kako da koristite telefon u romingu

Koliko puta ste samo čuli da je neko napravio ogromne račune za telefon dok je bio van zemlje? Ili se tako nešto i vama dogodilo?

Region 16.07.2015 | 14:00
Evo kako da koristite telefon u romingu

Dosta ljudi je imalo situaciju da ih sačeka neprijatno iznenađenje po povratku iz inostranstva, i kunu se da nisu gotovo ni takli telefon. Da li je u pitanju neka greška, prevara, ili jednostavno nevešto korišćenje telefona, sve zavisi od slučaja do slučaja. Kako god, ovo su neki saveti kako da se i vama ne desi da napravite račun od kojeg će vam se zavrteti u glavi.

Informišite se o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji.

Proverite i da li postoje specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta, poruka ili megabajta za prenos podataka.

Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke u romingu tarifira se kao standardni dolazni i odlazni poziv.

SMS poruke za proveru stanja na računu se tarifiraju prema važećem cenovniku za SMS poruke u romingu, a kako informacije o ostvarenom saobraćaju koje operateri dobijaju od svojih roming partnera često kasne, može se dogoditi da korišćene usluge budu naknadno prikazane na nekom od narednih računa.

Na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu, odnosno, ugasite mobilni internet.

Isključite opciju automatskog ažuriranja aplikacija.

Izbegavajte postavljanje i preuzimanje sadržaja koji pravi veliki protok podataka – video, fotografije i otvaranje priloga u mejlovima.

Ako vaši uređaji podržavaju Wi-Fi opciju, koristite je gde god je dostupna za prenos podataka.

Obratite pažnju da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala, telefon automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.

Ukoliko vodite računa i pridržavate se osnovnih saveta za korišćenje telefona u romingu, vaš smartfon će postati idealan saputnik na svakom putovanju.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

acoper

16.07.2015 11:58

Bio u Grckoj,stalno dolaze poruke,promet mob.podataka onemogucen Slucajno 5 min.upalih to i 249 km dodje racuna.GPRS,usluga lokacije,prom.bob podataka,sve pogasiti,nit zovite nit se javljajte Samo vajfaj

ODGOVORITE
Name

bob

17.07.2015 00:42

Moderna telefonia oguli ovaj narod i treba !

ODGOVORITE