Haos u Atini: Narod krenuo na policiju

Sinoć su izbili sukobi između demonstranata, protivnika mera štednje i policije u Atini ispred zgrade skupštine grčkog parlamenta.

Svijet 16.07.2015 | 07:22
Haos u Atini: Narod krenuo na policiju

Policija je upotrebila suzavac i biber-sprej da bi rasterala hiljade mladih koji su se okupili na protestu ispred parlamenta. Demonstranti su policiju zasuli kamenicama i ''Molotovljevim koktelima''.

Prema podacima policije, na Trgu Sintagma okupilo se oko 12.500 ljudi.

Neredi su izbili posle 20 sati, u trenutku kada su poslanici u parlamentu počeli raspravu o merama štednje, među kojima je i povećanje poreza na dodatu vrednost i reforma penzijskog sistema.

Demonstranti su prethodno prošetali ulicama Atine, neposredno pre sukoba s policijom, demonstranti su nosili transparente s natpisima “Ukinite paket pomoći!” i “NE politici EU, ECB i MMF!”

Tokom protesta zapaljeni su kontejneri i vozila televizijskih ekipa, ali su se demonstranti ubrzo mirno vratili na trg, dok je nekoliko stotina njih ostalo pod policijskim nadzorom, a oko 30 je privedeno.

Premijer Aleksis Cipras, koji se suočio sa oštrim protivljenjem takvim merama čak i u sopstvenoj partiji Siriza, tvrdi da je to najbolji dogovor koji je uspeo da napravi sa evropskim kreditorima, kako Grčka ne bi morala da napusti evrozonu.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

referendum

16.07.2015 06:07

Cinimi se da je i kod njih bio referendum.

ODGOVORITE
Name

tigar

16.07.2015 06:34

Nema im druge il da pocnu raditi ili da budu taoci evropske unije.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

16.07.2015 06:55

Nije narod nego ANARHISTI... Anarhizam (od grčkog ἀν (bez) + ἄρχειν (vladati) + ισμός (od korijena -ιζειν), "bez arhonta," "bez vladara") je politička filozofija, odnosno društvena teorija koja se zalaže za ukidanje svih organa vlasti i društvene hijerarhije. O anarhizmu i svim srodnim pojmovima kao i o kreatorima i nastavljačima ovog pokreta najadekvatnije se možete informisati na http://anarhija.weebly.com/ Anarhisti se protive svakom autoritetu i sili i zalažu se za apsolutnu slobodu ličnosti. Glavni stav anarhizma je da država kroz svoje represivne organe vlasti (sud, policija, vojska) donosi više zla nego dobra i da državu treba ukinuti. Kao organizovan pokret se prvi put javlja posle francuske revolucije. Prvi je ovaj pokret sistematski obrazložio Prudon u 19. vijeku.

ODGOVORITE
Name

Jugosloven

16.07.2015 09:49

Grčka je samo prva. EU oligarhija je uništila mnoge države Evrope. I Jugoslaviju.

ODGOVORITE
Name

Željka fan

16.07.2015 09:53

Republika Srpska je stabilna. Samo da dobijemo kredit i ovaj mjesec i moći ćemo cijelom svijetu reći da smo poslovali pozitivno.

ODGOVORITE