Novi prijedlog pokušaj poniženja Ciprasa

- Lideri evrozone razgovarali su do kasnih noćnih sati o uslovima trećeg paketa finansijske pomoći Grčkoj, a od jutros je na stolu, kako se navodi u izvještajima, nacrt kompromisnog prijedloga.

Svijet 13.07.2015 | 07:48
Novi prijedlog pokušaj poniženja Ciprasa

Za sada nema detalja o tom dokumentu.

Bez novog dogovora, grčke banke će doživjeti kolaps, a zemlja bi mogla da izađe iz evrozone.

Od Grčke je zatraženo da usvoji seriju reformi do srijede, 15. jula, prije bilo kakvih razgovora o novoj uplati pomoći, ali za sada nema dogovora o tome šta Atina tačno treba da uradi, prenio je Bi-Bi-Si.

Prethodno su ministri finansija zemalja evrozone dostavili listu mjera liderima poslije dvodnevne diskusije.

Jedan grčki zvaničnik rekao je da su prijedlozi "veoma loši", a drugi da je riječ o "ponižavanju" grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njegove ljevičarske vlade.

Samit u Briselu prekinut je noćas na nekoliko časova, kako bi se mogli održati razgovori Ciprasa, njemačkog kancelara Angele Merkel, francuskog predsjednika Fransoa Olanda i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska.

Rano jutros, Tuskov portparol objavio je da će samit biti nastavljen raspravom o "kompromisnom prijedlogu".

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

?

13.07.2015 06:13

Grcima vise niko ne vjeruje,kad se jednom izgubi povjerenje tesko ga je vratiti.

ODGOVORITE
Name

Deja Vu

13.07.2015 06:34

Naravno da će ga ponižavati. Ako ima mozga treba se okrenuti nekom drugom a u zemlji zavesti red i poredak i staviti do znanja svima da sada ima da poste.

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.07.2015 06:45

Da li to ponižavanje ima veze sa time što je Grčka pravoslavna zemlja? Da li se u rješenje Grčke krize miješa i Vatikan?

ODGOVORITE
Name

xxx

13.07.2015 08:35

Da li treba da žalimo Grčku...DA...jer mi Srbi imamo takve gene da brzo zaboravimo i najteže šta su nam učinili Grci...digli su ruku kada je Evropska unija uvela sankcije Srbiji...digli su ruku kada je NATO trebao da bombarduje Srbiju...izviždali su nas 1995-e kada smo osvojili evropsko prvenstvo u Atini...za ono šta su nam uradili nisu zaslužili ni da ih spomenemo.

Name

Logika...

13.07.2015 06:50

Taze "prijedlog" : NJEMACKI ZAHTJEVI 'Grci, izdvojite 50 milijardi eura vrijednu imovinu s kojom ce umjesto vas upravljati neki vanjski fond!

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

13.07.2015 07:22

Izgleda i on shvatio..do cega je Grcku doveo svojim stavom..ovo izgleda Evropa dobija jos jedan patronat.

ODGOVORITE
Name

goran

13.07.2015 07:41

Identican odnos britanci su imali prema indiskom narodu tj roblju kada su zbog svoje pohlepe svjesno izazvali glad a konacni epilog je desetine miliona mrtvih a samo u oblasti bengal preko 3 000 000 uz britanski komentar, ko im je kriv kada se kote kao pacovi.Ovako ce proci sve kolonije od baltika do alpa.Zivi bili pa vidjeli

ODGOVORITE